U trendu

Učitelj sutrašnjeg dana

Književnik Tiodor Rosić, pesnik, pripovedač, pisac bajki, objavio je novi knjigu "Učitelj sutrašnjeg dana". Reč je o člancima objavljenih u dvenoj štampi koji su za ovu priliku okupljeni na jednom mestu. U svojim zapisima Rosić piše o prelomnim trenucima srpske istorije, o problemima iz prošlosti i o tome kako se oni reflektuju na trenutak u kom živimo. Moto koji se provlači kroz čitavu knjigu jednostavan je i glasi – "Jučerašnji dan je učitelj današnjeg, a to znači i sutrašnjeg dana".
Rosićeva knjiga bavi se mnogim temama, među kojima dominiraju ustaljeni politički obrasci, politički kič, globalistička najezda, obmane, beznađa, nesamostalna vlast sa ciljem da se ukaže na karakternu crtu koja nas je tokom vekova koji su ostali iza nas prilično koštala – lakovernost. Kako sam pisac ističe, "Učitelj sutrašnjeg dana" nije knjiga koja povlađuje prošlosti, jer se pisac u njoj zalaže za očuvanje tradicije, jezika, kulture, pamćenja, budući da svaki narod ima pravo na simbole, jezik i veru, a pravo na pamćenje je zalog narodnog trajanja. U tom smislu, naše zaveštanje uči nas da ljubavlju pobedimo mržnju, a da se protiv zla borimo smirenom trpeljivošću. Međutim, u svemu pa i u tome treba imati meru, zaključuje Rosić.
Bez lažnog romantizma, ali i bez vere u novi svetski poredak, Rosić u svojim zapisima pokušava da otkrije gde su nestale etičke vrline, milosrđe, saosećanje, praštanje, ljubav… i pokazuje da su plodovi manipulacije, kako kaže, pozitivističkim hedonizmom – trivijalna književnost, negativni junaci i razaranje kardinalnih vrlina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.