U trendu

Udruženje Adligat sarađuje sa institucijama u Uzbekistanu

BEOGRAD – Tokom posete delegacije Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat Uzbekistanu potpisana su tri protokola o saradnji sa značajnim kulturnim institucijama, uključujući poznati Ark muzej u Buhari sa kojim je protokol potpisan u palati šeika.

Zbirka Uzbekistana u Muzeju knjige i putovanja u Beogradu sada je bogatim darovima značajno unapređena.

Sa čak 1320 poštanskih maraka, zbirka uzbekistanske filatelije najveća je u regionu, kao i zbirka knjiga i turističkih materijala o ovoj zemlji.

U Beograd su stigli izuzetni artefakti.

Ručno pravljene lutke za lutkarsko pozorište Centralne Azije, desetak tradicionalnih kapa, umetničke slike i izvanredni zlatni vezovi po kojima je put svile poznat.

U jednoj od najlepših palata u celoj Aziji, letnjikovcu buharskog šeika potpisan je protokol o saradnji između Ark muzeja iz Buhare i Udruženja Adligat.

Ovo je jedan od najznačajnijih državnih istorijskih muzeja u centralnoj Aziji koji upravlja tvrđavom grada Buhare, kao i sa još nekoliko lokaliteta.

Tokom više hiljada godina Buhara i ova tvrđava bili su jedna od centralnih mesta na putu svile od Evrope do Kine.

Dogovoreni su razmena eksperata, izložbe i predavanja, kao i zajedničko učestvovanje na međunarodnim konferencijama.

„Znamo koliko je važno posvetiti pažnju svakoj državi, a naročito starim i velikim narodima. Sada je delegacija naše institucije posetila Taškent, Samarkand, Buharu i Kivu. Bilo je teško poverovati kolika lepota nam je pred očima, ali i kolika je spremnost naših uzbekistanskih prijatelja i kolega da unapredimo saradnju. Napravili smo novi most saradnje sa Centralnom Azijom, a sada ga samo treba što češće koristiti“, kaže Viktor Lazić, počasni predsednik Udruženja Adligat.

U Savezu pisaca Uzbekistana srpsku delegaciju dočekao je lično predsednik književnik Siražidin Sajid, inače i blizak saradnik predsednika republike, na inicijativu Gordane Pešaković.

Za muzeje Adligata Sajid je poklonio više desetina izvanrednih izdanja moderne i klasične uzbekistanske književnosti, kao i svoje knjige sa posvetama.

Dogovorena je saradnja sa Udruženjem književnika Srbije i stalni kontakt i spremnost da jedni druge upoznajemo, prevodimo, posećujemo.

Pored gospodina Sajida sastanku su prisustvovali mnogobrojni načelnici odeljenja i značajni saradnici uzbekistanskog udruženja pisaca, kao i žena koja je uradila prvi prevod Ive Andrića na uzbekistanski jezik.

Na posebnom papiru, ona je ispisala poruku za buduće generacije srpskih istraživača i posetilaca Muzeja srpske književnosti u Adligatu.

U novoosnovanom Muzeju uzbekistanske književnosti predstavnike Adligata lično je provela direktorka muzeja.

U Muzeju kompozitora i muzičara Junus Radžabija domaćin delegaciji Adligata bio je direktor muzeja i slavni pevač i izvođač narodnih pesama Hasan Radžabi. Dogovorena je saradnja, a na poklon je uzbekistanska zbirka Adligata dobila potpisana dela slavnog pevača.

U Taškentu je potpisan protokol o saradnji sa muzejima posvećenim slavnom kompozitoru i putopiscu Mukstoru Ašrifu i piscu Ojbeku.

Za Beograd su poslati značajni pokloni u knjigama, a dogovoreno je i predstavljanje srpskih muzeja u Taškentu.

„Bili smo VIP gosti i na obeležavanju značajne godišnjice Muzeja Ašrifa, tako da smo se upoznali sa operskim pevačima, pijanistima, režiserima i drugim značajnim umetnicima Uzbekistana. Dobili smo priliku da i mi publici predstavimo aktivnosti Adligata. Svečano nam je uručena ploča sa muzičkim delima Mukstora Ašrrifa na kojoj se dvadesetak značajnih umetnka potpisalo, a uzbekistanski radio je preneo intervju o Muzeju knjige i putovanja i boravku naše delegacije“, kaže Viktor Lazić.

Uspostavljena je saradnja i sa Muzejom Sergeja Jesenjina u Taškentu.

U Karavan seraju kulture, tipičnom starom karavan seraju u kojem su se nekada zaustavljali putnici namernici da prenoće, napoje svoje kamile i konje, i nastave put ka Kini dočekao je delegaciju Adligata Radik Azizov, jedan od najslavnijih centralnoazijskih karikaturista i slikara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar