U trendu

Ukinuta filmsak cenzura

RIM – Dekretom ministra kulture u Italiji je prestrala da važi filmska cenzura, objavljuju danas svi italijanski mediji.

Agencija Ansa podseća da filmska cenzura ima stogodišnju tradiciju i da se pojavila govoto istovremeno kada i prvi filmovi za publiku u Italiji, 1914 godine.

U proteklistotinu godina skoro 35.000 filmova kontrolisla je komisija za cenzuru, a od 1944. godine trećina je, nakon rezova i promena, bila puštena u bioskopske sale.

Vremenom menjala su se pravila, pa je cenzura od stroge političke, religiozne i socijalne kontrole postala više jedna vrsta odbrane prava maloletnika od neodgovarajućih filmskih sadržaja.

Među cenzurisanima su poznati slučajevi Bertolučijevog “Poslednjeg tanga u Parizu”, “Roko i njegova braća” ili “Dolče vita”, ostvarenja koja se danas smatraju remek delima kinematopgrafije.

Umesto komisije za cenzuru proizvodzači filmova će biti obavezni da sami kalsifikuju film, a u cilju zaštite dece i maloletnika od sadržaja koji podstiču na nasilje, promovišu oružje ili neodgovarajući seksualni sadržaj.

ilmovi će ubuduće nositi oznake (etikete) da su pogodni naprimer za svu publiku, ili da nisu za decu do šest godina starosti, ili da se ne savetuju publici mlađoj od 14 godina, a komisija će kontrolisati da li etiketa odgovara sadržaju filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.