U trendu

Umetnici iz albanskog grada Kroče posetili Skupštinu grada

BEOGRAD – Umetnici pozorišta „Čajupi“ iz albanskog grada Korče koji će 23. novembra u „Zvezdara teatru“ izvesti predstavu „Dr Šuster“ rađenu po delu našeg dramskog pisca Dušana Kovačevića, posetili su danas Skupštinu grada Beograda.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović naglasila je da joj je velika čast što će umetnici iz Albanije u beogradskom pozorištu izvesti predstavu rađenu po delu velikog Dušana Kovačevića, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.

„Grad Beograd obiluje raznolikim programima kulturnih manifestacija tokom cele godine. Samo u našoj prestonici postoji 26 pozorišta, od kojih je 14 profesionalnih, pet amaterskih i sedam dečjih. Grad Beograd iz godine u godinu nastoji da unapredi kulturnu ponudu, jer je upravo ona važna za razvoj grada, tako da su ulaganja u kulturu sve veća. Na osnovu Programa bilateralne kulturne saradnje, koji je potpisan pre dve godine, nadamo se daljoj uspešnoj saradnji dveju zemalja i radu na nekim budućim kulturnim projektima“, rekla je Andrea Radulović i zahvalila na pozivu za posetu pozorištu u Albaniji.

Sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da se budžet za kulturu iz godine u godinu povećava jer postoje dobri uslovi za to.

„Kada postoji dobra saradnja između predstavnika kulturnih ustanova grada, unutar kuće, onda je i saradnja sa kulturnim radnicima iz drugih zemalja vrlo dobra i produktivna“, naveo je Karl.

Direktorka opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović pozvala je umetnike iz Korče da na Dan pozorišta, koji se obeležava danas, 22. novembra, posete Narodno pozorište u Beogradu.

„Prošle sezone započeli smo saradnju sa albanskim umetnicima, kada su solisti tiranske opere gostovali kod nas u pozorištu. Budući da je danas Dan pozorišta i da se ove godine proslavljala 150. godišnjica Narodnog pozorišta, dobrodošli ste da posetite našu kuću“, rekla je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Direktorka Pozorišta „Čajupi“ i Kulturnog centra u Korči Zamira Kita zahvalila je na prijemu i istakla da je radosna što će albanski umetnici biti deo projekta izvođenjem predstave po delu srpskog pisca Dušana Kovačevića, kao i zbog otvaranja mogućnosti za daljom saradnjom sa ustanovama kulture u Beogradu.

Predstava „Dr Šuster“ realizuje se u okviru projekta koji finansira Fond za Zapadni Balkan, a u njemu učestvuju Regionalni umetnički i kulturni centar Korče, „Zvezdara teatar“ i Narodni teatar iz Bitolja.

Prijemu su prisustvovali i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, v.d. podsekretara za kulturu Gordana Goncić, direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, upravnik Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja i direktor Teatra „Vuk“ Svetislav Bule Goncić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar