U trendu

Umetnici sa prostora ex YU u galeriji ULUS

Izložba  radova umetnika sa prostora bivše Jugoslavije nastalih tokom prvog FECIT-a, medjunarodne kolonije održane tokom leta u Grožnjanu (Istra), otvorena je u Galeriji ULUS u Beogradu.  

Naziv izložbe  “…osamljen se kreći kao nosorog“  iniciran je jednim od predstavljenih radova, ali korespondira i sa drugim delima, kao i sa idejom organizatora FECIT-a.

Idejni osnivač ove kolonije je Rok Kvaternik, kolekcionar i ljubitelj umetnosti.

Na izložbi, koja je otvorena sinoć, su radovi Atanasa Boteva, Andreja Brumena Čopa, Jakše Ćalasana, Vladimira Dunjića, Mitje Ficka, Petre Grozaj, Jane Kunovske, Marke Kusmuke, Saše Marjanoviće, Hrvoje Marke Peruzoviće, Nataše Ribič Štefanec, Stipana Tadića, Milane Tucović, Katarine Zarić i Roka Zelenka.

Autor predgovora izložbe, likovni kritičar Eugen Borkovski, kustos Gradske galerije Fonticus iz Grožnjana, navodi da je Rok Kvaternik uspeo da objedini na istom dogadjaju, u isto vreme i na istoj lokaciji, autore iz „zvanično (skoro) opresivnih državotvornih i nacionalno šarenih lokacija na rubu centralne Evrope“ i zaključuje da „veseli pomisao“ da su se „autori iz tzv. nesložnih državica bivše SFRJ odlično družili, ali i individualno delovali na načine koji su svakom ponaosob bliski“.

Otvarajući izložbu Borkovski je istakao da su u savremenoj kreativnoj praksi zanemareni „celi temati, ciklusi, borbe stavova i vizualizacije onih koji nisu pristali na zapadni, evrofilski način promišljanja”, primećujući da danas Evropa finansira „travestirane autore koji su živeli u tzv. socijalističkom okruženju sasvim dobro, da bi danas vulgarnim konstruktima denuncirali prošlo političko uredjenje“.

„Ovde prvenstveno govorim o Jugoslaviji koja se znatno razlikovala po boljitku od zemalja sovjetske političke i administrativne  dominacije. No, umetnost nije samo karikaturalno oslikavanje povesnog stanja. Umetnost nosi osobenost, iskonskost, britkost, ali i univerzalnost koja u prvom čitanju uopšte ne mora da bude vezana uz aktuelni sociopolitički diskurs“, naveo je Borkovski.

Prema njegovim rečima, projekat bi se „sa upitnom realnošću mogao nazvati i međunarodnim“, ali deo učesnika pamti i „zajedničko doba bivše, značajne države na svetskoj sceni, te raspad i rezultate tog komadanja: nove, male, nacionalizmima obojene državne tvorevine koje ostale, starije, moćne, manipulativne, korporacijama odredjene države, uz beskrupulozno izrabljivanje resursa, podučavaju profitu, a ne čovekom određenim odnosima“.

Izložba je prvo predstavljena u Gradskoj galeriji Fonticus. U Beogradu će biti otvorena do 12. decembra, planirano je da bude prikazana i u Galeriji DLUL u Ljubljani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.