U trendu

Umetnička gerila!?

Dvojica samoproklamovanih performans-umetnika u Velikoj Britaniji, zaduženih za skandale, tema su mnogih polemika, ali su u štampi najčešće ocenjivani kao „obešenjaci“ („pranksters“). Državljani Ostrva, Kinezi Yuan Cai i Jian Jun Xi, započeli su svoj „pohod“ u Modern Tate galeriji gde su se „olakšali“ u famozmu „Fontanu“ Marsela Dišampa, ustvari klozetsku šolju kojom je ovaj umetnik početkom veka izazvao senzaciju. Skandalozni Kinezi tvrde da su na ovaj način želeli da iskažu divljenje umetniku koji se 1917. godine podsmehnuo vladajućem konceptu „visoke“ umetnosti izlažući WC šolju.

Meta sledećeg „gerilskog“ napada je bila savremena britanska umetnica Tracey Emin, jedan od pripadnika „novog talasa“ na britanskoj likovnoj sceni, takođe poznata po, za neke, šokantnim instalacijama. Njeno delo koje nosi naziv „Moj krevet“ je baš to – krevet umetnice, nenamešten, prljav, „obogaćen“ iskorišćenim kondomima, ulošcima, popijenom bocom votke i dugo nošenim gaćicama. Par Kineza je zaključio da je njen rad nedovršen, pa su ispisali anti-kapitalističke slogane po svojim telima, skinuli se goli u „Tate“ galeriji i započeli na krevetu tuču jastucima, koja je prekinuta posle 15 minuta od strane policije.

Nezadovoljna umetnica je napad nazvala „terorističkim“, a nedugo zatim, prodala krevet za čitavih 225.000 dolara. Za razliku od nje, jedan od urednika magazina za kulturu „Flux“ smatra da su nastupi Kineza vrlo provokativni i da je sve što „kreira direktan dijalog između posmatrača i umetničkog dela vrlo uzbudljivo“.

David Lee, bivši urednik „Art Review“ magazina je skeptičan, tvrdeći da „gerilske“ akcije nikako nisu anti-komercijalne. Po njemu, majstori skandala pokušavaju da najkraćim putem stignu do tržišta i novca. U prilog toj teoriji ide i činjenica da dva Kineza vode pregovore o pojavljivanju u značajnim umetničkim magazinima. Novi projekat kojim će u neki od časopisa „ući“, je serija fotografija akcionog-performansa u kome će njih dvojica trčati goli preko mosta na Temzi, a zatim „gristi žive piliće na gradskom trgu“(!?!?).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.