U trendu

Umetnost ka slobodi

Izložba „Umetnost ka slobodi“, koja je nedavno otvorena u Salonu muzeja savremene umetnosti u sklopu obeležavanja jubileja naše najpoznatije umetničke eko-komune, najzad će, posle trideset godina delovanja, inaugurisati Porodicu bistrih potoka u jednistveni projekat moderne umetnosti. Iako je „otac“ porodice Božidar Mandić autor izložbe, tj. kreator tridesetak odabranih dela, postavku potpisuje cela Porodica, kroz koju je tokom tri decenije prošlo trideset hiljada ljudi. Izložbu prati naslovni moto: „Moja umentost ne liči ni na šta!“
U eksponatim se polazi od konceptualne umetnosti sedamdesetih godina prošlog veka, od koje se dalje odlazi ka prirodi i materijalima koji se tamo mogu pronaći, a koji upućuju na filozofiju povratka prirodi – kamenu, drvetu, vuni… Na taj način Porodica bistrih potoka vraća umetnost prirodi krećući se od umetnosti prema slobodi. Postavka u Salonu MSU, baš kao i predstave i knjige Božidara Mandića, deo su priče o čoveku koji liči na svoju umetnost. Pozorište Porodice bistrih potoka je avangardno, nosi ogromnu energiju koja blesnbe sa scene ka gledaocu, u vremenu kada niko neće da bude iskra. Nažalost, ne dopušta im se često da igraju u institucionalnim pozorištima. A njihovo „šumsko pozorište“ nastalo je u jednoj štali, baš kao što je Stanislavski svoju prvu glumačku trupu okupio na istom mestu pre mnogo vremena!
Porodica bistrih potoka na neki način predstavlja borce protiv nove poetike sveta, revolucionare radosti čiji je cilj otkrivanje istine i lepote. Iza sebe imaju petnaest pozorišnih predstava, četrnaest izložbi, a Božidar Mandić može da se pohvali i sa sedamnaest napisanih knjiga. Njegova trupa bori se za nastupanje epohe duše, kada bi u dvadeset prvom veku najzad mogla da se ostvari harmonija čoveka sa prirodom, čoveka sa kosmosom, čoveka sa čovekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar