U trendu

Umrla spisateljica Rut Kliger, koja je preživela Holokost

Američka spisateljica austrijskog porekla Rut Kliger (Ruth Klueger), koja je preživela nacistički pogrom Jevreja – Holokost, umrla je u 89. godini u Kaliforniji, saopštila je danas njena izdavačka kuća u Beču.

Rodjena u oktobru 1931. godine u Beču, u jevrejskoj porodici, Rut Kliger je s 11 godina deportovana u koncentracioni logor u tada okupiranom delu Češke. Nekoliko godina kasnije prebačena u Aušvic u Poljskoj i potom u drugi logor gde je bila žrtva prisilnog rada.

U SAD je dovedena posle Drugog svetskog rata, kada joj je bilo 15 godina. Studirala je u Njujorku i na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Postala je stručnjak za nemačku književnost.

O svom iskustvu iz nacističkih logora javno je počela da goori tek od 1980, posle teške saobraćajne nesreće.

Rut Kliger je jednom prilikom austrijskim medijima rekla da „oseća ogorčenje zbog nepravde koja se nikada ne može ispraviti“.

Ta spisateljica je u dirljivom govoru 2016. godine u Bundestagu pozdravila „herojsku“ politiku kancelarke Angele Merkel o otvaranju granica migrantima.

„Ova zemlja koja je pre 80 godina bila odgovorna za najgroznija zločina veka, danas je pobrala aplauze celog sveta zahvaljujući otvaranju svojih granica i velikodušnosti s kojom je primala i još prima talas izbeglica iz Sirije i drugih zemalja“, rekla je spisateljica.

Rut Kliger je dobila mnoge književne nagrade, uključujući nagradu „Sećanje na Šou“ 1998. godine, i austrijsku nagradu Teodor Kramer 2011.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.