U trendu

UMUS dodelio godiĆĄnje nagrade u tri kategorije

BEOGRAD – UdruĆŸenje muzičkih umetnika Srbije (UMUS) ove godine je odlučilo da po 51. put dodeli tradicionalnu nagradu istaknutim umetnicima Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću, Maji Rajković i Ani Torbici, saopĆĄtili su danas iz direkcije.

Ova retka nagrada za muzičke izvođače dodeljuje se već pola veka, a od 2000. godine ona se deli u tri kategorije.

Tako će Pavle Aksentijević dobiti nagradu za ĆŸivotno delo, pijanistkinja Maja Rajković za najuspeĆĄniji koncert u 2020., dok će barokna violistkinja i sopran Ana Torbica biti nagrađena za najuspeĆĄnijeg mladog muzičara u 2020. godini.

Svečana dodela – uručenje nagrada se odlaĆŸe do daljnjeg, zbog trenutno veoma teĆĄke epidemioloĆĄke situacije.

Stručni ĆŸiri je radio u sastavu – flautista, prof. LjubiĆĄa Jovanović (predsednik), operska solo pevačica NataĆĄa Jović Trivić, pijanista Vladimir MiloĆĄević, violista Petar Ivanović i pijanistkinja SneĆŸana Nikolajević.

U svom obrazloĆŸenju za nagradu Aksentijeviću, ĆŸiri je istakao da je muzičar ceo svoj ĆŸivot posvetio umetnosti, otkrivajući javnosti arhaični svet muzičke i likovne proĆĄlosti srpskog naroda, a umetnička misao mu traje i prisutna je u kontinuitetu pet decenija.

Diplomirao je i magistrirao na Likovnoj akademiji u Beogradu, a polje intertesovanja i stvaralaĆĄtva mu je drevna srpska i vizantijska crkvena muzika.

Na turnejama je obiĆĄao veliki broj zemalja – Grčka, Sveta Gora, Kipar, Hrvatska, Francuska, Austrija, Nemačka, Grčka, zemlje bivĆĄeg Ć SR-a i po Americi.

Nagradu za najbolje muzičko izvođačko ostvarenje za 2020. godinu UMUS dodeljuje – Maji Rajković, redovnom profesoru na FMU u Beogradu i doktoru umetnosti, za resital odrĆŸan 12. decembra 2020. godine u velikoj dvorani Kolarčeve zaduĆŸbine.

Ovaj resital je predstavljao zavrĆĄnu manifestaciju velikog projekta „Ćœensko muzičko stvaralaĆĄtvo kroz vekove (od 17. do 21. veka)“ u okviru kojeg je pijanistkinja Rajković realizovala 11 koncerata za samo mesec dana u raznim gradovima Srbije.

Ovaj nastup predstavljao je muzički događaj najviĆĄeg umetničkog dometa, kaĆŸu u saopĆĄtenju ĆŸirija.
GodiĆĄnju nagradu UMUS-a za 2020. godinu u kategoriji „Najperspektivniji mladi umetnik do 30 godina starosti“ dobila je barokna violistkinja i sopran Ana Torbica.

Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u NiĆĄu, a master studije iz istorijske interpretacije (barokna viola i barokno pevanje) zavrĆĄila na poznatoj Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu proĆĄle godine.

Nakon studija u Londonu, Ana je postala prvi kvalifikovani barokni violista u svojoj matičnoj zemlji, gde aktivno radi na razmeni istočne i zapadne muzičke tradicije tog perioda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.