U trendu

UMUS dodelio godišnje nagrade u tri kategorije

BEOGRAD – Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS) ove godine je odlučilo da po 51. put dodeli tradicionalnu nagradu istaknutim umetnicima Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću, Maji Rajković i Ani Torbici, saopštili su danas iz direkcije.

Ova retka nagrada za muzičke izvođače dodeljuje se već pola veka, a od 2000. godine ona se deli u tri kategorije.

Tako će Pavle Aksentijević dobiti nagradu za životno delo, pijanistkinja Maja Rajković za najuspešniji koncert u 2020., dok će barokna violistkinja i sopran Ana Torbica biti nagrađena za najuspešnijeg mladog muzičara u 2020. godini.

Svečana dodela – uručenje nagrada se odlaže do daljnjeg, zbog trenutno veoma teške epidemiološke situacije.

Stručni žiri je radio u sastavu – flautista, prof. Ljubiša Jovanović (predsednik), operska solo pevačica Nataša Jović Trivić, pijanista Vladimir Milošević, violista Petar Ivanović i pijanistkinja Snežana Nikolajević.

U svom obrazloženju za nagradu Aksentijeviću, žiri je istakao da je muzičar ceo svoj život posvetio umetnosti, otkrivajući javnosti arhaični svet muzičke i likovne prošlosti srpskog naroda, a umetnička misao mu traje i prisutna je u kontinuitetu pet decenija.

Diplomirao je i magistrirao na Likovnoj akademiji u Beogradu, a polje intertesovanja i stvaralaštva mu je drevna srpska i vizantijska crkvena muzika.

Na turnejama je obišao veliki broj zemalja – Grčka, Sveta Gora, Kipar, Hrvatska, Francuska, Austrija, Nemačka, Grčka, zemlje bivšeg ŠSR-a i po Americi.

Nagradu za najbolje muzičko izvođačko ostvarenje za 2020. godinu UMUS dodeljuje – Maji Rajković, redovnom profesoru na FMU u Beogradu i doktoru umetnosti, za resital održan 12. decembra 2020. godine u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ovaj resital je predstavljao završnu manifestaciju velikog projekta „Žensko muzičko stvaralaštvo kroz vekove (od 17. do 21. veka)“ u okviru kojeg je pijanistkinja Rajković realizovala 11 koncerata za samo mesec dana u raznim gradovima Srbije.

Ovaj nastup predstavljao je muzički događaj najvišeg umetničkog dometa, kažu u saopštenju žirija.
Godišnju nagradu UMUS-a za 2020. godinu u kategoriji „Najperspektivniji mladi umetnik do 30 godina starosti“ dobila je barokna violistkinja i sopran Ana Torbica.

Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a master studije iz istorijske interpretacije (barokna viola i barokno pevanje) završila na poznatoj Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu prošle godine.

Nakon studija u Londonu, Ana je postala prvi kvalifikovani barokni violista u svojoj matičnoj zemlji, gde aktivno radi na razmeni istočne i zapadne muzičke tradicije tog perioda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.