U trendu

UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svetske baštine

SKOPLJE – Komitet za svetsko nasleđe UNESKO-a doneo je danas na sednici u Fudžu u Kini odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrozene svetske baštine, saopštila je ministarka kulture Severne Makedonije Irena Stefoska.

Kako je navela, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Severne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim rečima, to i poslednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju ocuvanja njegovog statusa.

Ovom odlukom Severna Makedonija i Albanija obavezale su se da će usvojiti zajednicki strateški plan za rehabilitaciju regiona i dalje podizati nivo bilateralne saradnje u zaštiti i upravljanju svetskom baštinom.

Makedonski premijer Zoran Zaev takođe smatra da je odluka Komiteta priznanje napretku u očuvanju vrednosti Ohridskog regiona, ali i najoštrije upozorenje da „svi moramo ulagati i stalno štititi ohridsko, makedonsko i svetsko naslede“.

„U narednom periodu zajedno sa Albanijom ćemo ojačati saradnju i koordinaciju sa Centrom za svetsku baštinu i savetodavnim telima UNESKO-a, kao i sa Evropskom unijom i drugim strateškim partnerima, u cilju pravilne rehabilitacije i beskompromisne primene Plana upravljanja svetskom prirodnom i kulturnom baštinom u Ohridskom regionu “, napisao je Zaev na Fejsbuku.

Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu pod zaštitom su UNESKO-a.

Komitet za svetsko nasleđe te agencije UN razmotrio je izveštaj trojice eksperata UNESKO-a, koji su početkom godine sproveli monitoring i vladin izveštaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.