U trendu

UNESKO: Trećina glečera na putu da se otopi do 2050. godine

PARIZ – Prema najnovijim podacima UNESKO-a, u toku je ubrzano topljenja glečera i trećina njih je na putu da se otopi do 2050. godine.

Ali i dalje je moguće spasiti druge dve trećine, ako porast globalnih temperatura ne pređe 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijski period, navedneo je na sajtu UNESKO-a.

To će biti najveći izazov za COP27.

Na 50 lokacija svetske baštine UNESKO-a nalazi se ukupno 18.600 glečera koji pokrivaju oko 66.000 kvadratnih kilometara, što predstavlja skoro 10 odsto ukupne površine glečera na Zemlji.

Nova studija UNESKO-a, u partnerstvu sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), pokazuje da se ovi glečeri ubrzano povlače od 2000. godine zbog emisije CO2, odnosno visokih temperatura.

Oni trenutno gube 58 milijardi tona leda svake godine što je ekvivalentno kombinovanoj godišnjoj upotrebi vode Francuske i Španije i odgovorni su za skoro pet odsto uočenog globalnog porasta nivoa mora.

U izveštaju se zaključuje da su glečeri na trećini od 50 mesta svetske baštine osuđeni da nestanu do 2050. godine, bez obzira na napore da se ograniči povećanje temperature.

Još uvek je, međutim, moguće spasiti glečere na preostale dve trećine lokaliteta ako porast temperature ne pređe 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim periodom.

Ovaj izveštaj je poziv na akciju – samo brzo smanjenje nivoa emisije CO2 može spasiti glečere i izuzetan biodiverzitet koji od njih zavisi.

COP27 će imati ključnu ulogu u pronalaženju rešenja za ovo pitanje.

UNESKO je odlučan da podrži države u ostvarivanju ovog cilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.