U trendu

Uroš Đurić vodi kroz izložbe o Šumanoviću i Teodosijeviću

BEOGRAD – U okviru nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, posetioci će imati priliku da uživaju u stručnim vođenjima kroz nedavno otvorenu izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ i izložbu radova Dragoljuba Raše Todosijevića „Sutra je ponedeljak“, koje će u sredu, 28. septembra, voditi priznati vizuelni umetnik Uroš Đurić, najavili su organizatori.

Kako će Đurić koncipirati svoje vođenje kroz dve pomenute izložbe i da li će akcenti njegovog vođenja biti postavljeni na kontinuitete ili diskontinuitete umetničke prakse ova dva velika vizuelna stvaraoca, saznaće oni koji 28. septembra od 17 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog budu prisustvovali vođenju kroz postavku „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, odnosno vođenju u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kroz retrospektivnu izložbu „Sutra je ponedeljak“ Dragoljuba Raše Todosijevića.

Posebno se ističe činjenica da su i Raša Todosijević i Uroš Đurić, koji će voditi posetioce kroz izložbe, dobitnici likovne nagrade „Sava Šumanović“, što na jedinstven način spaja tri umetnika.

Dva značajna umetnika koji su svojim stvaralaštvom obeležili umetničke epohe modernizma i neoavangarde na ovim prostorima, za novosadsku publiku će, orijentišući se na osobenosti njihovih umetničkih opusa, povezati vizuelni umetnik Uroš Đurić.

Bogati slikarski opus Save Šumanovića i najznačajnije faze njegovog stvaralaštva biće predstavljeni do 4. decembra na izložbenim postavkama u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Izložbe u novosadskim muzejima otvorene su 24. septembra, dok će izložba u Šidskoj Galeriji biti otvorena 3. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.