U trendu

Uspešna promocija izdavačke delatnosti u Srbiji u Pekingu

PEKING – Na međunarodnom Sajmu knjiga u Pekingu, organizovan je niz kulturnih programa koji su uspešno promovisali izdavačku delatnost Srbije i nacionalnu kulturu, saopštili su danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

U programskom delu obeležene su značajne godišnjice iz srpske istorije i književnosti, pre svih 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.
Ove godine navršava se i 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića i 120 godina od rođenja Radeta Drainca.

U posebnom programskom delu Sajma, održan je forum izdavača iz celog sveta, na kome su učestvovali predstavnici Akademske knjige iz Novog Sada.

Primetno je povećano interesovanje izdavača iz Kine za istorijske publikacije, klasična i savremena dela srpske književnosti, biografsku literaturu o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu, kao i za dečiju književnost.
Nacionalni štand Srbije posetili su i studenti srpskog jezika sa Univerziteta za strane jezike u Pekingu u pratnji profesora Penga Jučaoa i bitno doprineli afirmaciji naše kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.