U trendu

Vanusic: Neuspeo pokusaj prisvajna srpskog kulturnog nasleđa

BEOGRAD – Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijele Vanušić u pisanoj izjavi medijima napominje da spot koji je Vljora Osmani objavila na društvenoj mreži Tviter još jedan od neuspelih pokušaja samoproglašene države Kosovo da se prisvajanjem srpskog kulturnog nasleđa i eliminisanjem srpske kulture sa prostora Kosova i Metohije kod široke međunarodne javnosti kreira utisak o postojanju neke nove vrste „kosovskog“ kulturnog nasleđa i identiteta.

Kako je Vanušić navela već decenijama na Kosovu i Metohiji postoji namera da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđa Kosova falsifikovanjem prošlosti i zanemarivanjem istorijskih činjenica.

„U protekle 22 godine na ovom prostoru je uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.Podsećam da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije na KiM, Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice LJeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti“ piše Vanušić.

Da se situacija nije promenila, kako kaže Vanušić, potvrđuje i prošlogodišnja, jednoglasna odluka Komiteta za svetsku baštinu Uneska da se srpska kulturna dobra, srednjovekovni spomenci na KiM, zadrže na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

„Takođe, međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu. Tim činom je nedvosmisleno potvrđeno da se srpsko spomeničko nasleđe na KiM i dalje nalazi u rizičnoj situaciji i da mu je potrebna zaštita. Česti primeri da se srpsko nasleđe na KiM pripriše albanskom ili „kosovskom“ kulturnom nasleđu samo su decenijski pokušaji falsifikovanjam istorije“ piše Vanušić.

Za nju nema dileme da „Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja ne odustaju od borbe za istinu“

„U skladu sa istorijskim činjenicama, pravnim normama i dobrim običajima civilizovanog sveta, svim raspoloživim sredstvima odgovaramo na sve različite nasrtaje na naše kulturno nasleđe na KiM. Istraživanjima, publikacijama, redovnim izveštavanjem prema Unesku, kao i afirmacijom srpskog kulturnog nasleđa na KiM, gostujućim izložbama u svetu i virtuelnim predstavljanjem, redovno apelujemo na sve organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa i podsećamo međunarodnu zajednicu da ne podleže lažnim propagandnim sadržajima i pritiscima, već da svoj rad nastavi u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima“ piše Vanušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.