U trendu

Vatikan o misi u N.Brdu: izbeći napetosti koje štete suživotu

BEOGRAD – „Sveta Stolica će učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji prisutnoj na Balkanu, kao i verskim slobodama neophodnim za miran i temeljan saživot“, odgovor je koji je dobio ministar Vladan Vukosavljević iz Vatikana zbog dešavanja u Novom Brdu.

Vukosavljević je 9. avgusta uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedavajućem u Papskom Savetu za kulturu, zbog održavanjem rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama u Novom Brdu.

„Izražavamo zadovoljstvo korektnim i dobronamernim stavovima iznetim u odgovoru kardinala Ravasija, i ujedno se nadamo da će i ubuduće saradnja izmedu Srbije i Vatikana u oblasti kulture biti na dostignutom visokom nivou“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Povodom služenja mise na ostacima crkve Svetog Nikole – katedrale Novog Brda Vukosavljevic je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako „albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) ‘države Kosovo’ ne bi na taj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u medunarodnoj strucnoj literaturi izdašno dokumentovani“, saopštila je tada Pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.
Ministar je tada naveo da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno „extra muros“ na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.
„Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleda“, naveo je Vukosavljević u pismu Vatikanu. se pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.