U trendu

Veče sa Biljanom Srbljanović

Posle šest meseci boravka u Njujorku, Biljana Srbljanović, jedna od vodećih dramskih spisateljica u nas, ponovo je u Beogradu.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije organizovao je veče dobrodošlice u vidu javne tribine na kojoj je u razgovoru sa Feliksom Pašićem Srbljanovićeva govorila o svom boravku u Sjedinjenim Državama, gde je, kao Fulbrajtov stipendista, tokom jednog semestra držala predavanja studentima režije, glume i dramaturgije.

Pored neobavezne priče o različitim utiscima koje su na nju ostavili Amerikanci, Amerika i američko pozorište, autorka je najavila i skori izlazak svoje nove drame pod radnim naslovom (kako drugačije nego) „Amerika, drugi deo“ koja, kako sama autorka kaže, ne govori samo o životu u SAD već i o jednoj opšteprisutnoj temi, tako čestoj u savremenoj svetskoj drami – temi usamljenosti i obezvređivanju savremenog čoveka koji u modernom, urbanom i materijalističkom svetu koji ga okružuje, na bilo kom kontinentu gde postoji potrošačko društvo – postaje tek nešto gušći od vazduha.

Kao i „Supermarket“, prethodna drama Biljane Srbljanović, i njen nov komad predstavlja svojevrstan kuriozitet u istoriji nacionalne drame i pozorišta budući da je pisan po narudžbini nemačkog pozorišta Saubine, u kojem će verovatno biti premijerno izveden. Beogradska publika moraće, međutim, da se zadovolji mogućnošću da dramu pročita u jednom od narednih brojeva časopisa Teatron, dok će na pozorišnu postavku verovatno morati da sačeka izvesno vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.