U trendu

Večeras dodele nagrada na 10. jubilarnom „Kustendorfu“

Dodelom nagrada večeras se u Drvengradu završava 10. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji je od 14. januara ugostio studente i mlade autore iz 19 zemalja, kao i priznate stvaraoce, čija su ostvarenja obeležila prošlogodišnje međunarodne festivale.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmiče se 22 kratka filma autora iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Najbolje će odabrati međunarodni žiri koji čine književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica uručio je „Nagrada za buduće filmove“ prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je posvećena „Retrospektiva velikana“ ovogodišnjeg festivala.

Dijaz i Mihić održali su radionicu za studente, a o svojim ostvarenjima i iskustvima govorili su i finski autor Anti Jokinen, autor filma „Cveće zla“, kineski filmski stvaralac Liu Đie („De Lan“), kao i belgijska glumica Viržin Efira koja igra glavnu ulogu u filmu „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žustin Trie.

Za popodne je zakazana projekcija filma „Duša na struni“ i radionica Džanga Janga.

Najposećenija je bila srpska premijera Kusturičinog filma „Na mliječnom putu“, pa je zbog velikog interesovanja publike uvedena dodatna projekcija.

Na programu su bili i filmovi snimljeni po Mihićevim scenarijima: „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“ u režiji Živojina Pavlovića, „Vrane“ koje su režirali Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam“ Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor“ u režiji Kusturice.

Selekcija „Novi autori“ predstavila je Elicu Petkovu i njen dugometražni film „Žalejka“, Daneta Komljena („Svi severni gradovi“), Džonija Maa („Stari kamen“) i Edoarda de Angelisa („Nedeljivo“).

U večernjim časovima svirali su Kusturica sa „No Smoking Orkestrom“, Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka“.

Priređena je i izložba fotografija i plakata sa prethodnih devet izdanja festivala i prikazan film o svim gostima koji su posetili Mećavnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.