U trendu

Večeras otvaranje izložbe o srpskom građevinarstvu u SANU

BEOGRAD – Izložba „Velikani srpskog graditeljstva – Od indžinirske škole do danas“ povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu biće otvorena večeras (19:00) u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), gde će trajati do 3. maja, najavili su danas organizatori.

„Čini mi se da smo uspeli da malo zagolicamo maštu i prikažemo na interesantan i dovitljiv način sve što se dešavalo na fakultutu u proteklih 175 godina“, izjavila je danas autorka izložbe istoričarka umetnosti Jasmina Njegovan Popović na konferenciji za novinare u SANU.

Izložba koju Građevinski fakultet organizuje u saradnji sa SANU i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda objedinjuje život i delo istorijskih ličnosti inženjerske struke koji su bili nosioci državničkih funkcija, kao Nikola Pašić, akademskih titula, nosioci društvenih i kulturnih promena, poput Milutina Milankovića.

Postavku čine štampani materijal, eksponati i kratak film, a izložba govori o počecima formiranja Indžinirske škole i istorijatu Fakulteta, zatim o životu i delu 24 članova SANU i drugih akademija, profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i o kapitalnim projektima Građevinskog fakulteta. Izložbu prati i katalog.

„Pečat sa devizom ‘Broj i mera moja vera’ Emilijana Josimovića je najkraći pokazatelj čime su se rukovodili velikani srpskog graditeljstva koji su predstavljeni u ovoj postavci. Njihov rad, praćen inženjerskom filozofijom, pionirskim i vizionarskim poduhvatima činila je vera da stvaraju nešto za opšte dobro, što će ostati budućim generacijama“, ocenila je autorka.

Njegovan Popović je istakla da je „građevinarstvo oblast koja je bila zastupljena od početaka obrazovanja u Srbiji i da je još tada bila prepoznata kao značajna grana“, dok je u postavku pored štampanih materijala „da ne bi bila monotona“ uvrstila eksponate i merne instrumente iz Muzeja nauke i tehnike, makete mostova iz Građevinskog fakulteta, portrete i drugo.

Predstavnica Muzeja nauke i tehnike Zora Atanacković je rekla da su iz njihove zbirke izloženi merni uređaji, od kojih neki imaju veliki a neki malo mnaji značaj, a svi „imaju veliku istorijsku i tehničku vrednost“.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović da je ideja izložbe bila da se prikaže srpsko građevinarstvo od sredine 19. veka i da je poseban izazov bio da institucija kao što je taj fakultet napravi izložbu koja je reperezentativna i dostojna prostora SANU.

Prema njegovom mišljenju, izložba govori o ljudima koji su „imali viziju, inženjerski osećaj, veliko znanje i hrabrost da se upuste u grandiozne poduhvate i kada nije bilo savremenih građevinskih materijala, račnskih sredstava i modernih tehnologija građenja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.