U trendu

Večeras se otvara Martovski festival

BEOGRAD – Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće otvoren večeras u Domu omladine Beograda i trajaće do 2. aprila.

Kako je saopštila direkcija festivala, nagrade za životno na otvaranju će biti dodeljene rediteljima Mihajlu P. Iliću Ilketu i Božidaru Kaleziću.

Na svečanom otvaranju biće održana ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023.

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, a u međunarodnom takmičarskom programu biće zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma.

Pored takmičarskog, bogata selekcija će imati tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, kao i razgovore sa autorima, promocije filmskih knjiga.

Na sve to, biće obeležena i 75. godišnjica VFC Zastava filma, koji je od početka uz Martovski festival i čiji su autori i filmovi dobijali najznačajnije festivalske nagrade.

Pokrovitelji Martovskog festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, a podržali su ga – Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, i druge institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.