U trendu

Večeras u Beogradu predstavljen 28. Sarajevo film festival

BEOGRAD – Večeras je ,u Beogradu predstavljeno 28. izdanja Sarajevo Film festivala koje će biti realizovano od 12. do 19. avgusta, a svečanosti su prisustvovale zvanice iz sveta filma i TV serija.

Jovan Marjanović, direktor festivala u Sarajevu rekao je da su uvedene nove nagrade za TV serije koje u velikoj meri proizvedene u Srbiji u poslednjih pet godina.

„Već su istaknute nagrade za serije u svim kategorijama za najbolje glumce, reditelje, scenariste, seriju u celini“, najavio je Marjanović.

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regiona ove godine je u konkurenciju za nagrade izabrao 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Serije nominovane za nagrade „Srce Sarajeva“ su: “Advokado”, “Besa 2”, “Blok 27”, “Crna svadba”, “Čudne ljubavi”, “Dolina rož”, “Kljun”, “Leninov park”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Močvara 2”, “Mrkomir I”, “Nečista krv”, “Područje bez signala”, “Složna braća”, “Ubice mog oca 5”, “Šutnja”, “Vreme zla”.

„Preko 40 serija godišnje nije malo za našu regiju, tako da je ovo bila veoma vibrantna TV scena u sezoni. Očekujte veći i bolji ođek serija na Sarajevo festivalu, kao i jaču konkurenciju. Želja nam je da kvalitet uvek bude prisutan i dominantan“, zaključio je Marjanović.

Sarajevo Film Festival nagrade za serije je uspostavio prošle godine kako bi promovisao najkvalitetnije regionalne serije prikazane u proteklih godinu dana, a ove godine nagrada su proširene i biće dodeljene u dve kategorije: za dramske serije i komedije.

Večeras su na svečanosti bili prisutni mnogi cenjeni dramski umetnici iz Srbije i sveta, koji su u konkurenciji za nagrade.

Od glumaca su tu bili Miloš Timotijević (serije „Besa“ i „Močvara“ – druge sezone oba projekta), Radivoje Raša Bukvić („Besa 2“), Uliks Fehmiu („Crna svadba“) sa suprugom Snežanom Bogdanović, Dragana Mićanovića („Dug moru 2“, „Nečista krv“), Pavle Mensur („Vreme zla“), Aleksandar Dimitrijević („Klan“).

Bile su tu i glumice Ivana Vuković („Kljun“), Borka Tomović („Crna svadba“), Tijana Marković (poznata iz mini serije „Porodica“ koja je trijumfovala kao najbolja u Sarajevu 2021), Milena Božić („Klan“).

Od režisera za nagrade će se boriti Nikola Ljuca i Milan Todorović (druga sezona serije „Besa“), Nemanja Ćipranić („Crna svadba“), dok su im podršku pružile kolege Bojan Vuletić (laureat u Sarajevu 2021 sa „Porodicom“), Miroslav Terzić (serija „Tajkun“ 2020), Srdan Golubović, Ivan Ikić, Pavle Vučković, dramaturg Boban Jevtić (nominovan kao scenarista za mini serijal „Blok 27“), inače kreativni direktor uspešne producentske kuće „Firefly“ („Močvara“, „Klan“, „Tajkun“).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.