U trendu

Velaskez u Beogradu

U španskom institutu „Servantes“, na nekadašnjem mestu Američke čitaonice, kao jedan od prvih koraka novootvorene kuće kulture u Beogradu, nedavno je predstavljena izložba pod nazivom „Velaskez posle Velaskeza“, doputovala u Beograd direktnom linijom iz Lisabona, koja će trajati do 28. februara.

Postavka sačinjena od 61 grafike predstavlja dela i reprodukcije inspirisane najvećim španskim slikarom Zlatnog doba i učiteljem svih umetnika kasnijih generacija. Izložba se kreće u dva smera – osim što ukazuje na snagu i dalekosežnost Velaskezovog opusa, otkriva nam i grupu grafičara s kraja 18. i početka 19. veka koja se u velikoj meri napajala na ovom bogatom izvoru, pokazujući na delu i različite stilove i tehnike, sve do Goje i njegovog „modernizma“.

Na izložbi su zastupljeni i flamanski i francuski umetnici koji su posezali za izrazom španske barokne grafike. Mladi prosvetiteljski umetnici, za koje je Velaskez predstavljao model koji treba podražavati, usredsredili su pažnju kako na promovisanje čuvene kraljevske kolekcije, tako i na širenje uzora dobrog ukusa i pospešivanje grafičke umetnosti.

Španski institut „Servantes“ najavio je inače do kraja ove sezone čak osam izložbi, čiji je glavni cilj i osnovna umetnička svrha uspostavljanje dijaloga sa beogradskim umetničkim krugovima, umetnicima i kritičarima koji stvaraju u prestonici, ali i u inostranstvu. Moguća je i dalja saradnja koja će neke naše mlade, ili one afirmisanije umetnike odvesti put Španije, gde će i Španci dobiti priliku da vide kako stvaraju umetnici sa naših prostora koji se bave grafikom, ali i drugim predstavljačkim umetnostima. Do tada, Beograđanima ostaje da uživaju u novooživljenom kulturnom prostoru u samom centru grada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.