U trendu

„Velikani evropske kinematografije“ na Paliću

PALIĆ – Selekcija „Velikani evropske kinematografije“ od ove godine predstavlja sastavni deo programa Festivala evropskog filma Palić i obuhvata filmska ostvarenja autora koji su svojim stvaralaštvom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Program će se održati u bioskopu „Eurocinema“, a biće prikazani filmovi „Juče“ Denija Bojla, „Po Božjoj volji“ Fransoa Ozona, „Pepe, jedan uzvišeni život“ Emira Kusturice, „Bol i slava“ Pedra Almodovara i „Žao nam je što smo vas propustili“ Kena Louča.

Program će 21. jula otvoriti film „Juče“, Oskarom nagrađenog britanskog reditelja Denija Bojla.

Film prati muzičara koji se bori da uspe, ali se budi u alternativnom univerzumu i shvata da je jedina osoba na planeti Zemlji koja zna za grupu „The Beatles“, jer za ostale oni nikad nisu ni postojali.

Naredne festivalske večeri, publika će moći da pogleda francusko – belgijsku koprodukciju „Po Božjoj volji“ reditelja Fransoa Ozona koji je za ovo ostvarenje osvojio Srebrnog medveda na ovogodišnjem „Berlinalu“.

Film prati priču tri čoveka, prijatelja iz detinjstva koji se sreću i propituju svoja lična iskustva porodičnog i profesionalnog života u dvoje.

Dokumentarac „Pepe, jedan uzvišeni život“ Emira Kusturice o bivšem predsedniku Urugvaja Hoseu Muhiki biće prikazan 23. jula.

U sredu, 24. jula, biće održana projekcija najnovijeg filma španskog reditelja Pedra Almodovara „Bol i slava“, dok će film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča „Žao nam je što smo vas propustili“ biti prikazan naredne večeri.

Ovogodišnji, 26. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.