U trendu

Velike premijere na Festivalu francuskog filma od 21. jula

BEOGRAD – Treće izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 21. do 25. jula na tri lokacije – u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom Vencu, u Kombank Dvorani i na online filmskoj platformi “Moj OFF”, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Beogradu.

Domaća publika će tako imati priliku da gleda 12 francuskih ostvarenja, od čega je osam novih filmova, među njima i deo ekskluzivne selekcije sa festivala u Kanu, a u okviru paralelnog programa su četiri naslova, klasici čuvenih reditelja kao što su Mihael Haneke i Robert Breson.

Festival će otvoriti 21. jula film “Francuska” Bruna Dumona sa Lejom Sedu u glavnoj ulozi, popularnom iz serijala filmova o Džejmsu Bondu (“Spektra” i predstojeći “Nema vremena za umiranje”), a ulaz će biti besplatan na Kosančićevom vencu.

Drama sa elementima komedije ”Francuska” je, inače, deo zvanične filmske selekcije u Kanu za aktuelnu 2021. godinu, a glavna glumica je osvojila već Zlatnu palmu 2013. za film “Život Adele”.

Reditelj Loren Tirar, autor filma “Zdravica”, koji je na programu festivala 22. jula na Kosančićevom vencu i 23. jula u Kombank Dvorani, javio se direktno onlajn preko Zoom platforme, gde je istakao da mu je velika želja da dođe u Srbiju.

“Zdravica” je adaptacija romana “Govor” Fabrisa Koroa, koji je reditelj pročitao 2018. godine i došao na ideju da ga ekranizuje, što mu je bio veliki izazov.

Istakao je da je do tada već imao sedam filmova za sobom sa značajnim uspehom u Francuskoj i svetu, a da ovaj film u startu nije imao komercijalni potencijal.

Svi su mu, kaže, pričali da je nemoguće taj roman pretvoriti u scenario, odnosno film, jer se radnja odvija u mislima jednog lika.

„Zapravo, radi se o njegovoj mašti, deluje teško osmisliti kako da se to pretvori u slike, što je meni bio izazov”, rekao je reditelj i scenarista, dodajući da je u pitanju veoma komplikovan film, ali uzbuljiv za snimanje, veoma francuski, ali i pristupačan svima.

Filmsko delo govori o porodici i komplikovanim odnosima, i onda je usledio poziv za Kan 2020, koji se nije održao uživo, ali je bio oduševljen da su izabrani za selekciju najvećeg festivala na svetu.

Teri de Karbonarije, koscenarista filma “Trijumf”, koji će biti prikazan 23. i 24. jula na Kosančiću i Kombank dvorani, takođe se javio putem Zoom-a.

Objasnio je da je njegov film adaptacija jedne priče koja se dogodila krajem 80-ih godina u Švedskoj, iz čega je snimljen dokumentarac „Beketov zatvorenik“.

“Scenario smo pisali godinu i po dana, a snimanje je trajalo 9 nedelja. Jednim delom film je sniman u zatvoru”, rekao je Karbonarije i predstavio zaplet filma.

Junak “Trijumfa” je glumac koji u zatvoru pravi predstavu sa autentičnim zatvorenicima. Nakon želje da rade Šekspira, protagonista menja plan i odlučuje da radi čuveni avangardni komad “Čekajući Godoa” Semjuela Beketa, jer i sami robijaši, kao i junaci drame, stalno su osuđeni da čekaju.

Režiser Luka Belvo javio se onlajn sa vec snimljenim intervjuom i prezentovao film “O ljudima”, prema romanu „Muškarci“ Lorana Movinjea, a gde glavnu ulogu ima legendarni Žerar Deparđe.

„To je veoma snažan roman koji govori o Alžirskom ratu, ali na neobičan način. Taj rat je politički veoma važan za Francusku, kao neka vrsta porodične tajne u Francuskoj”, analizirao je reditelj.

“U proteklih 50 godina filmovi o ovom ratu su bili militantni i pristrasni, pa smatram da je vreme da o tome govorimo drugačije, jer se vratilo doba mira. Ovo je film pre svega o sećanju, a tek onda o Alžirskom ratu, film o ranama koje rat ostavlja onima koji ratuju“, rekao je Belvo i naglasio da je hteo da sačuva strukturu priče u flešbekovima i monolozima.

Takođe je naveo kako je veoma zavoleo tu knjigu do te mere da ju je prisvojio i želeo da stvori svoje delo na filmu po tom romanu, gde se ostaje veran suštini, a ne nužno i formi.

“Kolega mi je davno rekao da je poželjno da radim ekranizacije romana koje sam i sam mogao da napišem”, istakao je Belvo, a film će biti prikazan 22. jula u Kombank Dvorani.

Ataše za saradnju Francuskog instituta Bertran Mije podsetio je da je bio veliki podvig da se održi drugo izdanje Festivala francuskog filma 2020. tokom pandemije u Beogradu u otvorenom bioskopu na Adi, te da je srećan što se treći festival odvija u boljem aranžmanu.

„Kanski festival je po prvi put od svog nastanka morao biti otkazan 2020. godine. Ovogodišnje izdanje je organizovano u slavu sedme umetnosti i povratka publike u bioskope. Naša želja je da se i mi sa Festivalom francuskog filma pridružimo slavlju i zajedno uživamo u odličnim filmovima”, naveo je Mije i naglasio da je program festivala izuzetno bogat, jer sadrži filmove koji su izašli pre samo nekoliko nedelja u Francuskoj kao što su „Dva Alfreda“ i „O ljudima”.

Na programu su još i filmovi – “Ibrahim”, “Lux Aeterna”, a poslednjeg dana festivala 25. jula u Kombank Dvorani biće prikazana drama „Pod zvezdama Pariza“, nemačkog reditelja Klausa Dreksela.

Deo programa festivala biće emitovan i na onlajn platformi “MojOFF” koja je nastala u doba pandemije 2020.

Festival se realizuje u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i distributerske kuće MegaCom Film, dok su partneri Ministarstvo kulture, Opština Stari Grad, TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.