U trendu

Veliki jubilej

Početkom meseca, na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ obeležen je Dan pozorišta i jubilej – 60 godina postojanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Svojevrsni vremeplov napravljen je od svedočenja umetnika, fotografija i snimaka predstava, čime je pozorišna publika dobila podsećanje na istoriju jedne od najreprezentativnijih pozorišnih kuća u regionu, ali i u Evropi. JDP danas je jedna od retkih kuća na ovim prostorima koja je član Unije evropskih pozorišta. U „scenografiji“ foto-monografije „JDP 60 godina: lica, slike, sećanja“, koja je upravo objavljena, još jednom je istaknut poduhvat reditelja i umetnika koji su stvarali istoriju ovog pozorišta.
Bojan Stupica, Eli Finci, Milan Dedinac, Mata Milošević, Miroslav Belović, Milivoje Živanović, Viktor Starčić, Mira Stupica, Rahela Ferari, Milan Ajvaz, Branka Veselinović, Kapitalina Erić, Karlo Bulić, Steva Žigon, Branko Pleša, Renata Ulmanski, Marija Crnobori… Kakva gorostasna lista imena. Publici je takođe premijerno prikazan i deo dokumentarne filmske trilogije autora Dragana Babića (u tri epizode film će biti emitovan na RTS-u), u kojoj su o svojim sećanjima govorili Dejan Mijač, Mihailo Janketić, Branka Petrić i drugi. Film je podsetio i na najbolju Antigonu svih vremena – Mariju Crnobori, a čula su se i svedočenja glumice Mire Stupice.
Pored toga, dodeljene su i tradicionalne godišnje nagrade za najbolja ostvarenja. One su svečano uručene glumicama Aniti Mančić, Jeleni Đokić, Đurđiji Cvetić, Vojinu Ćetkoviću, Nebojši Glogovcu, scenografu Angelini Atlagić, a Specijalnu nagradu dobila je glumica Mirjana Karanović. Snaga ovog pozorišta uvek je bila u tome što se kroz njega prelamala čitava naša stvarnost – umetnička, društvena, politička – JDP nikad nije ostao bez reakcije, bilo da je to činjeno stavljanjem određenih predstava na repertoar ili nekim drugim gestom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.