U trendu

„Venera u krznu” sutra premijerno u Teatru Vuk

BEOGRAD – Duo drama „Venera u krznu“ američkog autora Dejvida Ajvsa u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u kojoj igraju Katarina Marković i Milutin Milošević, biće održana sutra uveče na sceni Teatra Vuk u Beogradu.
Kako naglašava rediteljka, ova drama nije dramatizacija čuvenog istoimenog romana iz 19. veka (1870) Zahera Mazoha, već originalno dramsko delo, a poznat je i film Romana Polanskog prema tom pozorišnom komadu iz 2013. godine, u kojem je igrala njegova supruga Emanuel Sinje.
Drama stavlja u fokus pisca Tomasa Novačeka, koji je dramatizovao roman Zahera Mazoha, a koji želi i da ga režira.
Novaček organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu, koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne Venere iz ovog romana.
Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, a između njih dvoje odmah se razvija složena erotična psihološka igra, koju pisac Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi.
U drami „Venera u krznu“ autor uzima osnovu romana Zahera Mazoha i koristi ga kao građu za komponovanje višeslojne savremene pozorišne priče sa više tema – mazohizam, odnos dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa i planova.
Pozornica postaje mesto borbe glumice i reditelja, prostor njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana o ulozi i poziciji žene i muškarca.
To je mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda i snažni nagoni.
Roman „Venera u krznu“ bio je inspiracija Francu Kafki za kultnu pripovetku „Preobražaj“, a legendarnoj rok grupi Velvet Underground i Lu Ridu za pesmu „Venus in furs“ (1967).
Osim Polanskog, mnogo ranije taj roman su ekranizovali i reditelji Hesus Franko (1969), Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (19), a samo delo je bilo inspiracija mnogim slikarima.
Roman „Venera u krznu“ nije bio zamišljen kao nezavisno delo, već kao jedna od pet novela u ciklusu „Ljubav”, koji je činio niz novella „Imovina”, “Država”, “Rat”, “Red” i “Smrt“.
Prevod drame je uradio Elio Rigonat, koji potpisuje i muziku, a osim režije Tatjana Mandić Rigonat je realizovala i dramaturšku obradu komada i rešila scenski prostor. U autorskoj ekipi su i kostimograf Mina Miladinovič i autor scenskog pokreta Igor Koruga.
Dejvid Ajvs (1950) je američki dramski pisac, scenarista i romanopisac, najpoznatiji po svojim komičnim jednočinkama zbog kojih ga je Njujork Tajms 1997. godine proglasio „majstorom kratke forme”.
Pored drama, priča i scenarija poznat je i po savremeim adaptacijma fracuskih klasičnih komedija Pjera Korneja i Molijera kao i dramaturškim doradama čak 33 mjuzikla.
Drama „Venera u krznu” nominovana je za najznačajniju američku pozorišnu nagradu “Toni” za najbolju predstavu.
Napisao je i komad „Životi svetaca” (2000), koji se sastoji iz sedam kratkih drama, inspirisane delima Molijera (“Mizantrop”), Pjera Korneja, Marka Tvena.

Rediteljka Mandić Rigonat je u Teatru Vuk postavila uspešne komade savremenih ruskih pisaca “Iluzije” Ivana Viripajeva i “Šuplji kamen” Nikolaja Koljade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.