U trendu

Verdijeva „Aida“ 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi

NOVI SAD – Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada 15. septembra će otvoriti 161. sezonu najstarijeg teatra u Srbiji izvođenjem opere „Aida“ Đuzepea Verdija, u režiji Aleksandra Nikolića, na Petrovaradinskoj tvrđavi, saopštili su iz SNP-a.

Čuveno muzičko delo će biti izvedeno u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, kao pravi spektakl sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača.

Kako je analizirao reditelj Aleksandar Nikolić, „Aida“ je zapravo priča o strasti, o sukobu dva carstva i dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o borbi dve zaljubljene žene.

Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje – robinje ljubavi i strasti.

Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, pobednik na frontu, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama.

U igri ljubavi i rata, njegov svet čine dve princeze iz dva zaraćena carstva.

„Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere, već je reč o duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću“, naglasio je Nikolić.

“Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu, već je to izazov”, objašnjava direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti velikog Verdija, Opera SNP-a proslavlja još dva značajna jubileja – 160 godina pozorišta i 150 godina od praizvedbe „Aide“.

Kako navodi Stankov, prošlo je više od godinu dana kako svakodnevno narod sluša o brojkama zaraženih, pri čemu se broje zdravi, bolesni, oni koji nisu uspeli, prijatelji koji ostaju bez posla, a ima se utisak kao da svi odbrojavaju dane do nekog kraja.

U tom brojanju umetnici su stali, kultura i umetnost miruju, dok Opera SNP-a od samog početka preuzima ulogu vatrogasca.

„Mi smo umetnici i kroz umetnost pokušavamo da pomognemo našoj publici, da preživimo ono što je bilo najvažnije za opstanak naše vrste u svakoj civilizaciji – ljudski duh”, kaže direktor Opere.

Ovaj nastup Aide biće kombinacija klasičnog i modernog izraza, sa velikim orkestrom i horom, kao i gostujućim dirigentom i solistima iz kuće „Arena di Verona“, za 3.000 gledalaca.

“Upravo takav spektakl od nas zahteva određeni, svetski nivo. Ne samo u umetničkom, izvođačkom i muzičkom smislu, na čemu svakako intezivno radimo poslednjih godina, već ovom operom postavljamo visoke zahteve od sebe iz ugla publikę”, zaključio je direktor Opere Stankov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.