U trendu

Veronika Sakonji: Moj film govori o emocijama usvojitelja

SARAJEVO – Mađarski film „Šest sedmica“ danas ima svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu (SFF), a debitantkinja rediteljka Noemi Veronika Sakonji je rekla da se umesto dokumentarca odlučila za fikciju zbog preosetljivosti teme usvajanja dece.

Na konferenciji za novinare SFF-a, gde se njen film pprikazuje u takmičarskom programu, Sakonji je rekla da je nju i koscenariste Matea Artura Vincea i Daouda Danijela privukla teme usvajanja jer je „teška, a ima veliki dramski potencijal“.

„Shvatili smo da je za uključene strane sve previše osjetljivo i da ne možemo im prići kamerama a da ne izazovemo stres. Onda smo se odlučili za fikciju jer nam je upravo takav pristup omogućio da se približimo temi“, navela je rediteljka.

„Šest nedelja“ govori o tinejdžerki Sofi, zaokupljenoj karijerom igračice stolnog tenisa, koja zatrudnevši odlučuje dati dete na usvajanje, ali po mađarskom zakonu ima šest nedelja po porodu da se predomisli.

Sakonji je rekla da cilj bio i da se pruži uvid u emocionalna stanja usvojitelja, naglasivši da joj je bilo važno da niko od protagonista ne bude demonizovan jer svako ima prava na svoj stav.

„Biološke majke su u stvarnosti najranjivije tokom tog procesa. Hteli smo to prikazati na dostojanstven način“, rekla je rediteljka.

Sofi igra Katalin Roman, kojoj je „Šest nedelja“ prvi film i bila je prestrašena pošto nije studirala glumu, mada sada posle ovog iskustva namerava.
Roman se za ulogu igračice stolnog tenisa pripremala intentzivnim dvomesečnim treninzima.

„Nakon poslednjeg treninga šef tima mi je rekao: ‘Da budem iskren, mislio sam da nećeš, ali uspela si!'“ Bilo je teško, trenirala sam šest sati dnevno, zaradila sam upalu mišića“, rekla je Roman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.