„Veštice iz Salema“ gostuju u JDP-u

BEOGRAD – Predstava „Veštice iz Salema“ Artura Milera u režiji Nikite Milivojevića, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada, gostuje 9. juna na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi, koja je premijerno izvedena u novembru prošle godine u Novom Sadu, igraju u alternaciji Jelena Đulvezan i Ivana Pančić, Teodora Marčeta, Mia Simonović, Nikolina Vujević i Nina Rukavina, Sonja Isailović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Marija Medenica, Miroslav Fabri, Mirjana Gardinovački, Dušan Jakšić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelović, Nenad Pećinar, Milan Kovačević, Gordana Kamenarović, Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nevena Nerandžić, Nikolina Vujević.

Scenografi su Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, scenski pokret i izbor muzike potpisuje Amalija Benet.

Milerovo delo prvi put je postavljeno na scenu 1953. godine i najizvođenije je delo ovog autora.

Reditelj Miliovjević je tokom pripremanja predstave naveo da ga interesuje tema straha kao glavnog instrumenta za manipulaciju ljudima.

„Tokom dugog niza godina imam utisak da živim u nekakvom Salemu, ceo svet mi sve više liči na Salem, u kojem se neprestano halucinira – vidi se ono što drugi ne vide, izmišlja, podmeće, pretvara… rečju, stalno se progone neke veštice, širi se strah od raznih ‘veštica'“, rekao je Milivojević Tanjugu uoči premijere predstave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.