U trendu

Vidojković objavljuje zbirku priča Kovid 19+

BEOGRAD – Pisac Marko Vidojković objaviće sutra zbirku priča „Kovid19+“, koje su nastale na osnovu njegovih satiričnih kolumni pisanih za banjalučki portal Buka, saopštila je danas izdavačka kuća Laguna.

Kako navodi Laguna, priče su „urnebesno duhovite, lekovite i katartične“, opisuju „sumanute ljude u pandemiji: od hipohondara, preko negatora pandemije do teoretičara zavere“, a Vidojković je „oslikao distopijsku Srbiju u kojoj vlada rasulo“. Naslov zbirke je, inače, duhovito poigravanje sa poslednja dva slova piščevog imena i početna tri prezimena.

Prema Vidojkovićevim rečima, zbirka „Kovid 19+“ je njegov „zapis o tome kako je jedan nesrećan i lud narod prošao kroz nesrećno i ludo poglavlje svetske istorije“.

„Pisao sam priče da bi mi bilo lakše, da bih se smejao, umesto da besnim ili plačem. Dosadašnje iskustvo govori da bi na sličan način one trebalo da deluju i na čitaoce – kao lek za dušu, koji se prodaje bez recepta, koji vam neće spustiti temperaturu, niti povećati saturaciju kiseonika, ali će vas razonoditi i nasmejati, što u okrutnim vremenima često ume i život da spasi“, tvrdi Vidojković.

Pre nego što je počeo da piše romane, kao što su „Kandže“ (2004), „Sve crvenkape su iste“ (2006) ili „Urednik“ (2014), Vidojković je pisao priče koje su ušle u zbirke „Bog ti pomogo“ (2007) i „Priče s dijagnozom“ (2015).

„Tokom prve godine globalne pandemije kovida 19, ona je na našem lokalnom nivou imala toliko bizarnih specifičnosti da sam, bez ikakvog plana ili krajnje namere, počeo da ih pretvaram u prozu… Ako se pandemija nastavi, nastaviće se i devijacije karakteristične za podneblje u kom živimo, što neminovno znači da će ova zbirka dobiti nastavak. Eto jedne knjige kojoj se niko normalan ne nada“, rekao je Vidojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.