U trendu

Vijesti: Dvorac kralja Nikole u veoma lošem stanju

BAR – Dvorac kralja Nikole I Petrovića u Baru u veoma je lošem stanju, a radnici muzeja apeluju na nadležne da se konačno nešto uradi, pišu podgoričke „Vijesti“.

Reprezentativno arhitektonsko zdanje iz 1885, u koje je 1959. smešten Zavičajni muzej grada i gde se održavaju književne večeri, izložbe i koncerti, prokišnjava zbog dotrajalog krova, a prozori i podovi moraju da se zamene.

Podgorički dnevnik navodi da su decenije nemarnog odnosa dovele do toga da kulturno dobro od nacionalnog značaja prokišnjava, kao i da se zaposleni boje za bezbednost, i svoju i muzejskih eksponata.

„Mi sada imamo ogroman problem, cela zgrada dvorca kralja Nikole, nešto što je osnova novog Bara, osnova naše kulture, da se tako izrazim – curi kao rešeto. Sa svih strana curi, u svim ovim delovima depoovskih odaja prokišnjava“, kaže Mladen Zagarčanin, arheolog i upravnik Zavičajnog muzeja.

On napominje da je na stepeništu najgora situacija.

„Poslednjih nekoliko kišnih dana smo imali slučaj da je naš materijal po depoima ugrožen, da su naše kancelarije bile potopljene, da mi tu moramo da dođemo da radimo. Cela postavka je u vrlo lošem stanju, vi kada uđete u dvorac, sve je fino nalickano, čisto, uredno, međutim, sa svih prozora se već nekoliko godina unazad sliva voda, koja narušava podove, prisutna je stalno vlaga“, priča Draginja Radonjić, kustoskinja muzeja.

Delimične sanacije rađene su 1990. i 2008. godine, pišu „Vijesti“.

Opština Bar je zvanično vlasnik ovog kulturnog dobra, a Javno preduzeće Kulturni centar Bar njegov korisnik.

Iz Ministarstva kulture kažu da su kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. opredelili deo sredstava za potrebe sanacije Dvorca kralja Nikole, a podrška, obećavaju, neće izostati ni ubuduće, navodi podgorički dnevnik.

„Nakon opsežnog istraživačkog postupka, pristupljeno je izradi konzervatorskog projekta za Dvorac kralja Nikole, na osnovu konzervatorskih uslova izdatih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Projekat je u završnoj fazi, nakon čega će biti stvoreni uslovi za sanaciju celog dvorskog kompleksa“, navodi se u odgovoru Ministarstva kulture.

Zagarčanin, međutim, kaže da su od Ministarstva kulture za novi krov dobili samo 20.000 evra, a procenjuje da je potrebno tri puta više za rekonstrukciju celog objekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.