U trendu

Viktor Lazić za Tanjug iz Turske: Svetska kulturna baština sravnjena sa zemljom

GAZIANTEP – Predsednik Udruženja „Adligat“ Viktor Lazić sa jugoistoka Turske javlja za Tanjug da je zemljotres, pored velikih ljudskih žrtava, napravio trajnu i nenadoknadivu štetu na svetski važnim kulturno-istorijskim spomenicima te oblasti.

Lazić je javio da su u gradu Gaziantepu „sravnjene sa zemljom istočne, južne i jugoistočne kule“ tvrđave, koju su prvi koristili još drevni Hetiti, pretvorili u pravo utvrđenje Rimljani, a obnovio car Justinijan u šestom stoleću.

„Kamene zidine pretvorile su se u prah i rasule po ulicama. Jedan potporni zid je u potpunosti urušen, a širom ostataka moćne tvrđave vidljive su pukotine“, rekao je Lazić, čelnik „Adligata“, udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, kao i direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.

Prema njegovim rečima, veoma značajana “Nova džamija” u gradu Malataja je izgubila svoj krov i veći deo zidova, a zdanje je bilo skoro sravnjeno sa zemljom u potresu 1894. dok je bila značajno oštećena u pomeranju tla 1964. godine.

Na jugoistoku Turske uvedeno je tromesečno vanredno stanje, a Lazić napominje da je naređeno i zatvaranje svih muzeja, čiji stručnjaci pregledaju eksponate i utvrđuju nastalu štetu.

„Šteta je nastala ne samo u muzejima, već i na više stotina istorijski značajnih lokaliteta, od gradova i utvđenja drevnih Hetita i Rimljana, do novijih, ali umetnički i istorijski takođe izuzetno značajnih džamija i više vekova starih tragova izuzetnog muslimanskog umetničkog umeća“, naveo je Lazić.

Predeo pogođen potresima spada u Gornju Mesopotamiju, između reka Eufrata i Tigra koji izviru u Turskoj, gde su tragove ostavile civilizacije drevnih Hetita, Asirije, starih Grka i Rimljana, kao i Jermena, Seldžuka i Osmanlija.

Ostavili su značajne ostatke materijalne kulture, kulturno-istorijske spomenike ogromnog značaja, često i pod zaštitom Uneska.

Lazić je ocenio da će biti potrebno više meseci da eksperti obiđu sve lokalitete, pregledaju predmete i utvrde tačnu štetu, i tek tad će biti jasno sa kolikom katastrofom se suočavamo.

„Buduće generacije su izgubile dragocen, nenadoknadiv trag razvoja ljudske civilizacije i umetnosti. Zato sam ubeđen da će buduće generacije pamtiti ovaj događaj kao katastrofu ne samo ljudskih života, već svetske kulture“, dodao je Lazić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.