U trendu

Vinča kao svojevrsni Ekspo neolita

DUBAI – Jedan od najuticajnih portala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima www.gulfnews.com, u tekstu posvećenom pripremama i detaljima nastupa Srbije na predstojećem „Dubai Ekspo 2020“ istakao je da je “Vinčanska kultura bila svojevrsni Ekspo neolitskog sveta”, saopštio je danas Srpski paviljon na „Dubai Ekspo 2020“.

U razgovoru za Galf njuz viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke Srbije za „Ekspo Dubai 2020“ Ana Ilić podsetila je na dugu tradiciju nastupa naše zemlje na Svetskim izložbama i istakla važnost učešća na ovoj globalnoj manifestaciji, na kojoj se očekuju čak 25 miliona posetilaca, navodi se u saopštenju.

„Srbija ima mnogo toga da ponudi svetu i promocijom nauke i inovacija, učestvuje u rešavanju globalnih izazova čovečanstva kojima će se ‘Ekspo 2020’ baviti. Upravo zato ‘Dubai Ekspo’ je prilika da pošljemo snažnu poruku celom svetu o modernoj i inovativnoj Srbiji. Zbog toga, učešće na ovoj Svetskoj izložbi smatramo investicijom u našu budućnost i razvoj, kao i ulaganje u dobre ekonomske i političke odnose“, istakla je Ilić.

Prema njenim rečima, kao što je „Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije – koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina – predstaviće budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost“.

U skladu sa temom, koja je inspirisana inovativnošću i kreativnošću revolucionarne Vinčanske kulture, Srbija će se na Svetskoj izložbi predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa Srbije glasi – Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost, saopštio je Paviljon Srbije.

Kako se navodi, centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dela koji nosi naziv „Mobilnost“.

“Stavite VR naočare, skliznite u virtuelnu realnost i ušetajte u futuristički paviljon Srbije. Vremensku kapsulu koja je inspirisana kosim Vinčanskim krovom. Ceo Paviljon dizajniran je tako da balansira između prošlosti i sadašnjosti bogate i inovativne srpske kulture”, navodi Galf njuz, koji podseća da se uz pomoć VR naočara može posetiti i zvanični sajt Exposerbia.rs.

Galf njuz potom je podsetio i na ogroman značaja i uticaj srpskog naučnika Nikola Tesle, ali i na njegovu istorijsku vezu sa Svetskom izložbom u Čikagu 1893. godine kada je i prvi put svetu predstavljena dvofaza struja.

„Ovakva medijska podrška svetskih medija posebno je važna, uzimajući u obzir činjenicu da se Srbija ozbiljno priprema za do sada najveći nastup naše zemlje na Svetskim izložbama u svojoj istoriji, koja će se ove godine održati po prvi put na Bliskom Istoku, od 1. oktobra do 31. marta 2022. i na kojoj će učestvovati preko 190 zemalja sveta“, saopštio je srpski paviljon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.