U trendu

Vinsent van Gog

Jedan od najvećih slikara svih vremena, Vinsent van Gog, rođen je 30. marta 1853. godine. Njegov ujak je bio suvlasnik firme za prodaju umetničkih slika. Van Gog je radio u toj firmi od svoje 16. godine. Narednih šest godina, prodavao je slike u Hagu, Londonu, Parizu i Berlinu. Kada je napustio ovaj posao, postao je učitelj u Parizu i narednih nekoliko godina proveo je predajući likovnu umetnost.

Godina 1880. bila je prekretnica u njegovom životu. Tada je upisao školu likovnih umetnosti i odlučio da se u potpunosti posveti slikarstvu. Pohađao je škole u Briselu, Hagu i Londonu. Narednih pet godina uglavnom je slikao rudare, seljake i ljude iz siromašnih slojeva u dnevnim aktivnostima. Taj period u njegovom stvaralaštvu poznat je kao holandski period, jer je najveću inspiraciju za slikanje dobijao u Holandiji.

Godine 1886. odlazi bratu u Pariz, koji je tada bio centar likovne umetnosti. Tamo upoznaje najveće slikare tog vremena. Pod uticajem pariskih impresionista i neoimpresionista (naročito Sinjaka i Tuluz Lotreka), Van Gog svoje tamne slike pune socijalne gorčine počinje da menja u svetle slike veselijih boja, slikajući tipične impresionističke elemente – gradske kafee i pejzaže.

Ubrzo se seli u Arl u južnoj Francuskoj, u potrazi za toplijim krajevima od Pariza. Tokom prve godine provedene u Arlu, naslikao je oko 200 slika. To je period kada je slikao i puno autoportreta. Najpoznatija dela iz ovog perioda su „Noćni kafe“ i „Umetnikova spavaća soba u Arlu“. Oktobra 1888, posećuje ga Pol Gogen, slikar koji ga je doveo u Arl, ali se pri tom njih dvojica svađaju i Gogen odlazi u Pariz. Zbog griže savesti, Van Gog sebi odseca uvo! Nakon toga, njegova bolest nepovratno uzima maha.

Narednih godina, ophrvan teškom bolešću, stvara puno slika, nabacujući boje na platna grozničavo, brzo, gotovo u transu. Mnoga od tih dela danas se procenjuju milionima dolara. Vinsent van Gog pokušao je da izvrši samoubistvo 27. jula 1890. godine u jednoj njivi u južnoj Francuskoj, a umro je 29. jula ujutro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.