U trendu

Violinista Jurij Revič 16. novembra u Kolarcu

BEOGRAD – Rusko-austrijski violinista Jurij Revič održaće koncert 16. novembra (20:00) u Kolarčevoj zadužbini, saopštila je danas Ustanova kulture Gvarnerius.

„Uz saradnju pijanistkinje Natalije Mladenović i gitariste Viktora Ilića izvešće dela de Falje, Sen-Sansa, Paganinija, Vilijamsa, Sarasatea, Masnea a na programu su i Revičeve autorske kompozicije koje će premijerno izvesti pred beogradskom publikom“, kaže se u saopštenju.

Revič je od 2016. do 2022. nastupao na violini Stradivarijus iz 1709. godine a trenutno svira na pozajmljenom Gvarneriju.

Revič svira violinu od svoje pete godine, a sa 18 godina je debitovao u Karnegi holu zajedno sa Danijelom Trifonovim a nešto kasnije, sa Koncertom za violinu Čajkovskog, u Teatro Alla Scala u Milanu. Dobitnik je nagrade „EĆO Klašik“,

Kao nagrađivani izvođač snimio je devet CD-ova za različite izdavačke kuće, uključujući Soni i Naksos, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Pjacola, Sen Žorž i Vivaldi.

„Osim što izvodi dela koja su mu posvetili kompozitori poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Jurij je i strastveni kompozitor. Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine“, podsetio je Gvarnerius.

Revič je osnovao 2015. godine austrijsku dobrotvornu organizaciju „Sve za autizam“, dok je od 2021. počasni predstavnik UNICEF-a u Austriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.