U trendu

Virtuelna izložba fotografija o Baliju Predraga Mijailovića

BEOGRAD – Virtuelna izložba fotografija „Čarobni Bali“, umetnika Predraga Mijailovića, u organizaciji Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“, može se pogledati na sajtu ovog udruženja www.nusantara.rs, gde je predstavljena autorova impresija indonežanskog ostrva Bali.

Na onlajn izložbi prikazane su 42 fotografije na kojima je zabeležen život sasvim običnog čoveka u tropskoj, živopisnoj Indoneziji.

Usled pandemije i nemogućnosti da se organizuje izložba uživo, koja bi bila dostupna široj javnosti u jednoj od beogradskih galerija, organizatori su odlučili da projekat presele u virtuelni prostor, sa nadom da će beogradska publika moći da iskreno uživa u privlačnim fotografijama, kad se steknu pravi uslovi.

Autor se potrudio da pruži portret života indonežanskog čoveka u prirodi, daleko od luksuznih hotela i restorana u turističkim centrima. Pored čoveka, Mijailović je fotografisao pirinčana polja gde Indonežani vredno rade, ceremonije, radnike u svojim radnjama, ali i prelepe plaže.
Na Baliju je boravio u maju 2018. godine, kada na ovom ostrvu, posle kišnog perioda, počinje turistička sezona.

Tokom dve nedelje boravka tamo, bio je u mestu Ubud iz kojeg je obišao najveći deo Balija, a zatim je išao na jug u oblast Nusa Dua, poznatom po atraktivnim plažama.

Oduševljen lepotom prirode, bez daha ga je ostavila arhitektura hramova, tradicionalni običaji i veoma bogata gastronosmka ponuda, ali i čuveni indonežanski začini.

Ipak, najjači utisak ostavili su mu Indonežani, koji su izrazito srdačni, ljubazni, pri čemu je zaključio da je Indonezija zemlja nasmejanih ljudi. Najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu zapravo je najveća ostrvska zemlja i treća demokratija na svetu.

Sa više od 17.500 ostrva, hridi i stena, više od 300 naroda, zemlja je koju seku tri časovne zone, sa velikim brojem aktivnih vulkana i bujnom vegetacijom.

Indonezija je velika inspiracija za srpske turiste, poslovne ljude, kao i profesionalne fotografe, koji sve više posećuju ovu jedinstvenu zemlju.

Bogata istorija, izuzetna koloritna flora i fauna, nasmejani ljudi, bili su motivi da Mijailović poseti popularni Bali, i uradi veliki broj fotografija.
Umetnički fotograf rođen je 1971. godine u Beogradu gde živi i radi.
Fotografijom je počeo intenzivnije da se bavi od 2007. godine, učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi.
Najviše voli da slika ljude i njihovo okruženje, i omiljeni žanrovi su mu ulična i lajf fotografija, dok se u poslednjih šest godina bavi i komercijalnom fotografijom, kao fotograf na velikim događajima.

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva osnovano je 2003. i ima cilj da postane jezgro nevladinog sektora, radi jačanja odnosa između dve geografski udaljene, ali bliske zemlje.

„Nusantara“ svojim aktivnostima pomaže uspostavljanju saradnje u oblasti socijalnih pitanja, umetnosti, obrazovanja i kulture između Srbije i Indonezije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.