U trendu

Više od 1000 posetilaca na onlajn festivalu Vrnjačke banje

VRNJAČKA BANJA – Drugi Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji, u onlajn formatu, imao je veoma značajnu pažnju publike nakon četiri dana trajanja i tokom pet festivalskih dana, a više od 1.000 posetilaca pratilo je tri predstave i dva okrugla stola, saopštili su organizatori.

Takav rezultat dovoljno govori da se bez kulture ne može ni u vanrednim okolnostima kakva je pandemija Kovida 19, jer ljubiteljima pozorišne umetnosti nije smetalo čak ni da onlajn prati predstave na ovom festivalu.

Najveću pažnju izazvala je monodrama “Jedno pomalo neprijatno iskustvo” u režiji i izvođenju Rastka Vujisića, gde mladi buntovni pisac iznosi svoje rigidne stavove o različitim životnim situacijama, stavljajući gledaoca u ulogu kritičara.

Veliko interesovanje publika je pokazala i za diplomske predstave glumaca u klasama Branislava Lečića i Vide Ognjenović, sa beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti.

Profesionalci u oblasti kulture i umetnosti Divna Vuksanović sa Fakultuta dramskih umetnosti (FDU), Petar Stanojlović sa FSU i Jelena Milašinović iz Beogradske filharmonije imali su i onlajn tribinu, na kojoj su izneli stavove o trenutnom položaju kulture koja će uspeti da ostane na tronu gde pripada, kreirajući bolje društvo.

Novinarka RTS Milena Božović Manić podsetila je na značaj decentralizacije kulture i činjenicu da je ovom festivalu mesto u Vrnjačkoj Banji, tamo gde i je publika uvek gladna umetnosti (popularne su manifestacije Love fest i Festival filmskog scenarija).

Realizovano je i istraživanje pod simboličnim nazivom “Kulturom protiv Korone” o stanju i izazovima kulture u doba pandemije, a rezultati potvrđuju činjenicu da se bez kulture zaista ne može ni tokom pandemije.

Čak 65 odsto ispitanika kaže da im je umetnički sadržaj bio od velike pomoći, iako gotovo polovina nije sigurna da li digitalno konzumiranje kulturnog sadržajamože u potpunosti da ispuni njihove potrebe ili zameni uživo događaje.

Oko 86 odsto anketiranih izjavilo je da je kultura i do sada uticala dosta na njihov život, smatrajući da su kulturne ustanove bezbedno mesto od pandemije (63odsto), dok 70odsto misli da je neophodna pomoć svima u oblasti kulture i umetnosti, pre svega finansijska.

Tokom festivala, kako je ranije najavljeno, dodeljene su tri nagrade Promenada i sedam plaketa.

Za poseban doprinos razvoju pozorišne umetnosti, nagradu je dobio glumac Srđan Timarov, koji je podržao i prvo izdanje smotre prošle godine, i snimio kratak video prilog o tome.

Za akademski doprinos nagrađen je Fakultet savremene umetnosti iz Beograda, dok je Opština Vrnjačka Banja nagrađena za podršku lokalnom razvoju kulture i umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.