U trendu

Više od 30 diplomata na predstavljanju izložbe „Kavijar“

BEOGRAD – Više od 30 predstavnika diplomatskog kora u Srbiji sinoć je prisustvovalo predstavljanju izložbe „Kavijar“ u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Iako nas asocira na otmenost i luksuz, kavijar je ovom izložbom približen publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog, saopštili su organizatori izložbe.

Na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, koje u rekama danas gotovo da nema.

Jedan deo postavke posvećen je i svetski čuvenom srpskom kladovskom kavijaru.

Slavko Spasić, v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja, istakao je da ova nacionalna institucija obeležava 125 godina postojanja.

,,Na ovoj izložbi predstavljena je samo jedna priča o prirodi, koja je za nas neiscrpan izvor inspiracije. Nadamo se da će naše muzejske zbirke, koje broje preko 1,6 miliona eksponata, dobiti adekvatniji prostor stalne postavke u budućnosti“, kaže Spasić.

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Media Communications, koja je i jedan od organizatora ove posete, naglasio je da je zadatak medija da promovišu kulturu Srbije, zbog čega magazin Diplomacy&Commerce organizuje niz ovakvih aktivnosti.

U svom obraćanju, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, podsetio je da iako Rusija nije bila prva zemlja u kojoj je kavijar počeo da se konzumira, njegova masovna proizvodnja počela je po nalogu carice Katarine Velike u 18. veku, a Rusija je brzo postala poznata po najboljem kvalitetu ovog delikatesa.

,,Ova izložba je ljudski događaj koji nam je svima potreban u vreme COVID-a i geopolitičkih tenzija“, dodao je.

Realizaciju izložbe Kavijar omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra 2021. godine, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.