U trendu

Više od 330 životinjskih vrsta u svetu zagađeno je neiništivim hemikalijama

LONDON – Neuništive hemikalije pronađene su u više od 330 vrsta divljih životinja širom sveta, pokazala je studija o hemikalijama koje je napravio čovek, a koje se koriste u svakodnevnim proizvodima kao što su tiganji sa neprijanjajućim slojem, ambalaža za hranu, tepisi i nameštaj, preneo je danas britanski Skaj.

Portal navodi da je glavna karakteristika ovih hemikalija to da se ne razlažu tokom vremena i povezuju se sa rakom i bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde, a istraživači smatraju da su te supstance klasifikovane kao kontaminirajuće ili potencijalno štetne za 330 životinjskih vrsta širom sveta, uključujući polarne medvede, tigrove, majmune, pande, delfine, ptice i ribe.

Neuništive hemikalije koriste se od sredine prošlog veka, a ljudi i životinje mogu dospeti u kontakt sa njima tako što piju kontaminiranu vodu ili jedu hranu uzgojenu ili ulovljenu u blizini mesta gde se hemikalije proizvode.

Skaj navodi da je Radna grupa za životnu sredinu (EVG) sa sedištem u SAD sprovela veliki projekat mapiranja kako bi istakla razmere širenja neuništivih hemikalija u životnoj sredini koristeći istraživanja iz više od 100 nedavnih studija o kontaminaciji kod životinja.

EVG je saopštila da je zagađenje tim hemikalijama prisutno svuda, „od zemlje do zemlje, i širom svih kontinenata“.

Grupa je pozvala na hitno uvođenje nacionalnih i međunarodnih regulatornih mera za zaštitu divljih životinja od kontaminacije neuništivim hemikalijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar