U trendu

VL: Film Dara iz Jasenovca još jedan državni projekat SRB

ZAGREB – Nominacija za Oskara srpskog filma „Dara iz Jasenovca“ nije mogla da prođe nezapaženo u Hrvatskoj, pa tako zagrebački Večernji list piše da je reč o još jednom „državnom projektu“, poput izložbe o Jasenovcu, koja je pre par godina bila postavljena u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Večernji doduše priznaje da je tadašnji protest Ministarstva vanjskih i evropskih poslova sa zakašnjenjem osudio, kako se navodi, „pokušaj da se prostor UN postavljanjem izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka“ i da nije ni urodio plodom.

Sa ovim filmom, konstatuje Večernji, „Srbija i dalje dominira nad Hrvatskom“ na polju, kako kažu, „nadmetanja za međunarodnu pažnju i nametanje svog narativa“.

Očito je da Srbija ima plan, političku volju i novac za sprovođenje tog plana, piše list i dodaje:

„Hrvatska koja, nakon godina tolerisanja, prećutanog odobravanja ili u ponekom slucaju čak i podsticanja relativizacije i rehabilitacije ustaški zločina i zločinaca nije mogla da parira srpskoj diplomatskoj ofanzivi na polju kreiranja narativa o Jasenovcu u svetu“.

Po načinu na koji je najavljivan film „Dara iz Jasenovca“ i kako je u različitim fazama predstavljan javnosti, čini se, piše zagrebački dnevnik, da je dosad najveći kapitalni projekt u sklopu tog plana.

Od samog početka to je, navode, državni projekt, pre svega po onom najvažnijem – količini novca koji je država u njega uložila. List piše da svaki pa i najmarginalniji primer ustašofilstva u Hrvatskoj ili relativizacije ustaških zločina iz vremena NDH, zvanična Srbija dočekuje s velikom zahvalnošću kao materijal za vlastite strategije.

Napominju da u Srbiji ima i onih koji su se usprotivili kandidovanju filma o Jasenovcu za Oskara, ali je ono zakasnelo, jer je, kažu, film već kandidovan, pa bi svaka dalja rasprava bila bespredmetna.

Legitimitet izbora za kandidata za Oskara, piše Večernji, osporili su zajedničkim saopštenjem FCS-u i Ministarstvu kulture Srbije: Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje filmskih dokumentarista DokSrbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.