U trendu

Vrhunski muzičari za kraj Beogradskog džez festivala

BEOGRAD – Naši ugledni muzičari, saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić, u furioznom nastupu sa svojim bendovima zatvorili su danas program 36. beogradskog festivala u Domu omladine Beograda.

U zahtevnim uslovima pandemije virusa kovid 19, Beogradski džez festival ostao je muzička oaza za sve poštovaoce vrhunskog džeza zahvaljujući gradskim vlastima i požrtvovanju članova organizacionog odbora Festivala

Sledeći epidemiološke mere, koncerti su počinjali u 14 i 15 sati, a publika je u ograničenom kapacitetu uživala u muziciranju Ulriha Drekslera, jednog od najznačajnijih savremenih austrijskih muzičara.

U Beogradu su prvi put zajedno na sceni bili makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski džez pijanista Matija Dedić.

Italijanski trombonista Filipo Vinjato predstavio se beogradskoj publici sa svojim triom a nastup izraelskog kontrabasiste Avišaja Koena i njegovog trija odložen je jer nisu mogli da doputuju.

Beogradsk festival obradovao je sve poštovaoce džeza impozantnom monografijom koja obuhvata čitav dosadašnji istorijat manifestacije, od 1971. do 2019. godine.

Ovo kapitalno delo, čiji je urednik Vojislav Pantić, džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, izašlo je iz štampe pre svega nekoliko dana.

Kroz obilje arhivskog materijala, dokumentacije, fotografija, novinskih kritika, sećanja, svedočenja i tekstova učesnika, savremenika i članova tima BDŽF, predstavlja opsežno svedočenje ne samo o istoriji festivala već i džez muzike u Srbiji i bivše Jugoslavije, ali je i prilog kulturi sećanja o dometima domaće muzike i kulture.

Mlade snage srpskog džeza su imale priliku da prikažu šta znaju na ovogodišnjem izdanju festivala, a publika će dugo pamtiti nastup vokala Gorice Šutić koja predvodi svoj bend „Gorica & The Grooveheadž“.

Kvartet Ivana Radivojevića takođe je imao odličan nastup u programu festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.