U trendu

Vukosavljević i Rojs o unapređenju saradnje

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se danas sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za obrazovanje i kulturu Mari Rojs, s kojom je razmotrio modalitete za unapređenje postojeće saradnje dve zemlje u oblasti kulture.

Vukosavljević i Rojs složili su se da buduća saradnja prvenstveno treba da bude usmerena na oblast zaštite kulturnog nasleđa, ali i da postoji dodatni prostor za razmenu sadržaja iz oblasti savremenog stvralaštva.

Srpski ministar istakao je da postoji saradnja i kontakti ustanova i umetnika iz dve zemlje i da Ministarstvo snažno ohrabruje uspostavljanje direktne saradnje između ustanova kulture.

Sagovornici su ocenili da operacija „Halijard“ odnosno „Vazdušni most“, istorijski događaj spasavanja više od 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata u Pranjanima u Zapadnoj Srbiji, nosi snažnu poruku bliskosti i govori o delikatnim okolnostima koje su povezale dva naroda u zajedničkoj borbi protiv nacizma.

Taj čin potvrdio je da dva naroda neguju iste vrednosti i tokom razgovora razmotrena je mogućnost da se ustanovi priznanje koje bi se dodeljivalo pripadnicima srpskog i američkog naroda za dostignuća u kulturno-prosvetnoj saradnji.

Kada je medijska scena u pitanju ministar Vukosavljević ocenio je da se ostvarivanje medijskih sloboda u Srbiji temelji na jasnim i demokratskim zakonskim okvirima.

Usvajanjem nove Medijske strategije, koje se očekuje uskoro, a u čijoj izradi su učestvovala sva relevantna medijska udruženja, očekuje se unapređenje regulatornog okvira u oblasti informisanja.

On je napomenuo da se ne slaže sa nekim delovima, pojedinih izveštaja određenih međunarodnih organizacija koji se odnose na stanje medijske scene u Srbiji, ali da Ministarstvo ulaže napore u okviru svojih nadležnosti da se kreira što bolje okruženje za nesmetan rad medija.

Sastanku su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat i šef odeljenja za medije i kulturu Tim Standaert.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar