U trendu

Vukosavljević na Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu

BEOGRAD – Na poziv ministra kulture Ruske federacije Vladimira Medinskog, delegacija Ministarstva kulture i informisanja predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem učestvuje na 8. Međunarodnom kulturnom forumu, koji se od 14. do 16. novembra održava u Sankt Peterburgu, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Prilikom svečanog otvaranja, ministar Vukosavljević susreo se sa zamenicom ruskog premijera Olgom Golodec, ruskim kolegom Medinskim, kao i sa specijalnim predstavnikom predsednika Putina za međunarodnu kulturnu saradnju Mihailom Švidkojem.

Skup u Sankt Peterburgu, pod pokroviteljstvom Vlade Ruske Federacije Ministarstva kulture Ruske Federacije i Grada Sankt Peterburga, kulturni je događaj svetske klase jer privlači hiljade kulturnih stručnjaka iz celog sveta: zvezde pozorišta, opere i baleta, reditelje i muzičare, javne ličnosti, predstavnike vlada i korporacija kao i i akademsku zajednicu.

Ovogodišnja glavna tema Foruma je „Kulturni kodovi u globalizujućem svetu“, a osim toga raspravlja se i o kulturnoj inicijativi na regionalnom, federalnom i globalnom nivou, kao i o razvoju međunarodne saradnje u oblasti kulture.
U okviru sanktpeterburškog kulturnog foruma, održava se i Forum slovenskih kultura koji obeležava 15 godina postojanja i čiji je aktuelni predsedavajući ministar Vukosavljević.

„U vremenu globalizacije, kad se teži uspostavljanju jedne, uniformne kulture, kada svet postaje globalno selo s težnjom da unifikuje kulturne izraze i jezike, bilo je neophodno da se formira organizacija koja će dati prostor pojedinačnim nacionalnim kulturama i kojoj će cilj biti negovanje različitih kulturnih obrazaca i jezika slovenskih naroda. Danas Forum slovenskih kultura postoji 15 godina, i sve jačim elanom radi na boljem međusobnom upoznavanju slovenskih zemalja, njihovih umetničkih jezika i tradicije“, kazao je ministar Vukosavljević na otvaranju izložbe „100 slovenskih romana“

Prema ministrovim rečima, projekat „100 slovenskih romana“ kojim slovenski narodi upoznaju sa literarnim savremenim stvaralaštvom jedni druge i širu, svetsku javnost, predstavlja jedan od najvažnijih projekata Foruma slovenskih kultura, organizacije koja okuplja slovenske zemlje i promoviše njihove kulture.

„Ovim projektom započinje intenzivna književna razmena između slovenskih naroda i otvara se mogućnost stvaranja šire evropske publike koja će, prvi put u tom formatu, imati priliku da, preko reprezentativnih savremenih autora, upozna u jedinstvenoj ediciji tokove moderne slovenske literature. Ovaj veliki poduhvat ujedinjuje 108 slovenskih autora, devet slovenskih jezika i više desetina prevodilaca na kompleksnom zadatku predstavljanja najboljih slovenskih romana od perioda pada Berlinskog zida. Edicija ‘100 slovenskih romana’ dobar je pokazatelj izražajnog bogatstva savremene slovenske književne scene“, naglasio je Vukosavljević i osvrnuo se na uspeh sa kojim Srbija učestvuje u realizaciji ovog projekta.

„S ponosom mogu da istaknem da u realizaciji ovog projekta, Srbija i Rusija imaju odličan rezultat. Odmah iza ruskih autora, srpski su pisci najprevođeniji, što govori o tome koliko je naše poverenje u potencijal edicije koja će nas približiti međusobno i otvoriti našu savremenu književnost i književnu kritiku svetu. Sve učesnike Foruma podstičem da se uključe u punom kapacitetu u rad na objavljivanju izabranih romana kako bismo uskoro mogli da se pohvalimo reprezentativnim prikazom savremene slovenske literarne scene“, zaključio je ministar.

U okviru Foruma slovenskih kultura, održana je Treća međunarodna konferencija „Kulturne rute Slovena na mapi Evrope“ na kojoj je delegacija Srbije podržala ideju davanja većeg značaja ženama piscima iz slovenskih zemalja.

Na konferenciji su govorili i ministar kulture Republike Belorusije Jurij Bondar, ministar kulture Republike Severne Makedonije Husni Ismaili i Ala Manilova, zamenica ministra kulture Ruske Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.