U trendu

Vukosavljević: Novi Bečej i Kikinda ohrabrenje drugim gradovima

KIKINDA – Novo Miloševo, Novi Bečej i Kikinda dosta ulažu u kulturni razvoj što je ohrabrenje i drugim opštinama u Srbiji od juga do severa, istakao je danas u Muzeju “Terra” u Kikindi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
On je nakon obilaska Ateljea i Muzeja “Terra” u Kikindi i Muzeja Žeravica i Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu rekao da se ne može samo očekivati pomoć od Ministarstva kulture i države, da veći deo toga počiva na volji lokalne sredine, na gajenju duha kulture, njegovom osnaživanju i ohrabrivanju, ali da će nastaviti da pomažu entuzijazam u oblasti kulture.
Muzej “Terra”, u kojoj je izbor velikih i malih skulptura iz fundusa Simpozijuma Terra i donosi presek vodećih domaćih i svetskih tokova u domenu savremene skulpture od osamdesetih godina do danas, predstavlja, prema oceni ministra, izvanrednu postavku.
“Muzej Terra je jedinstvena ustanova u svetu namenjena velikim skulpturama od terakote, ali postoje brojni potencijali koji nisu iskorišćeni. Ovo je jedan od prvih velikih koraka – da se dobije muzej koji se nalazi u zgradi bivšeg Manježa. Vojni objekat pretvoren u muzej takođe je dobar princip. Mnogo vojnih objekata u Srbiji nisu iskorišćeni na pravi način”, rekao je Vukosavljević u izjavi medijima.
On je primetio da je otvaranjem Muzeja “Terra” završena jedna “akušerska fazu” i da sada počinje njegov život i da predstoje aktivnosti međunarodne saradnje, razmene, otvaranje za turiste.
“Ovo je dobar primer realizacije sredstava dobijenih na konkursu “Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture. Očekujemo da i potonji laureati konkursa ostvaruju na ovakav način svoje projekte. Kulturni život u Srbiji i kulturnha politika moraju da se zasnivaju na principima decentralizacije, duh kulture i entuzijazma mora da postoji u svakom kutku Srbije i tu je država da pomogne”, istakao je Vukosavljević.
Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je rekao da obilaskom ustanova kulture i u Novom Miloševu i u Kikindi šalju sliku celoj javnosti da kultura ne stanuje samo u velikim gradovima, nego i u manjim sredinama, čak i u selima poput Novog Miloševa.
“I Vlada Republike Srbije i Pokrajinska Vlada to prepoznaju kao kvalitet i učinićemo više narednih godina i u finansijskom i u svakom drugom smislu da pomognemo ove institucije”, naglasio je Mirović.
On je rekao da su fascinirani značajem, kvalitetom i umetničkim odrazom koji je vidljiv u Muzeju “Terra”.
“Podizaćemo i finansijski obim podrške, jer smo ojačali i nacionalni i pokrajinski budžet i sada lako možemo doneti odluku da za kulturu izdvajamo više sredstava. Prepoznaće to i ustanove koje smo posetili, a bilo je razgovora i o konkretnim projektima kada je u pitanju izdavaštvo Banatskog kulturnog centra, Muzej Ranka Žeravice, Muzej Žeravica, a u Muzeju “Terra” vidimo impozntnu umetnost koja zaslužuje više da je promovišemo”, ocenio je Mirović.
Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov izrazio je zadovoljstvo što su ugostili predsednika Vlade Vojvodine i ministra kulture i što mogu zajedno da obiđu jedan veliki projekat koji je Kikinda pre nekoliko godina odredila kao jedan od prioritetnih.
On je zahvalio Ministarstvu i Vladi Vojvodine koji su prepoznali Muzej “Terra” kao izuzetan potencijal koji nadilazi grad Kikindu i koji, kako je naglasio, jeste nacionalna vrednost u svakom smislu.
“Jedini način da se ovako veliki projekti privedu kraju jeste da se radi zajedničkim silama. To je prava formula kako se dolazi do ovako dobrih rešenja”, rekao je Markov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.