U trendu

Vukosavljević: Odnose Srbije i Egipta ukrasićemo kulturom

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je dobrodošlicu gostima iz Egipta, zemlje koja je počasni gost večeras otvorenog Sajma knjiga u Beogradu, ističući da nema boljeg i lepšeg zadatka u oblasti kulture.

Odmah posle ceremonije svečanog otvaranja Sajma knjiga, Vukosavljević je posetio štand Egipta, koji je otvorila Ines Abdel Dajem ministarka kulture Egipta, i istakao da uvek valja podsetiti na impoznatnu istoriju egipatske civilizacije.

„Egipat i Srbija imaju šta da ponude jedan drugom. To su prijateljske zemlje i dva naroda koji su se u teškim izazovima toplo razumeli, prepoznavali i preko uzburkanih tokova istorije pružali ruke jedni drugima“, kazao je ministar.

„Onog časa kada je Julije Cezar stao ispred piramida i prvi put ih pogledao, od tog trenutka do danas prošlo je manje vremena nego od trenutka kada su piramide izgrađene. Već 5.000 godina svedočimo kulturološkom i svakom drugom razvoju egipatske civilizacije“, kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Egipat je zemlja talentovanih ljudi, zemlja bogate i složene istorije i zemlja koja je svetsku kulturu podarila blagom.

Vukosavljević ističe da je Sajam knjiga prilika da se veliki potencijali kulturne saradnje između Srbije i Egipta pomognu delovanjem dva ministarstva kulture.

„Na taj način, prijateljske odnose između dva naroda ukrasićemo kulturnom saradnjom“, rekao je Vukosavljević i pozvao posetioce Sajma knjige da obiđu štand Egipta.
Zoran Radojičić gradonačelnik Beograda kazao je da 64. Sajam prilika da se čitalačka publika posveti knjigama.

„Nadam se da će i sada bit puno posetilaca Sajma knjiga, baš kao što je to slučaj bio prošle godine kada je svetkovinu knjige u Beogradu posetilo 200.000 ljudi. Raduje prisustvo mladih ljudi na Sajmu knjiga, koji u eri elektronskih sredstava komunikacija imaju potrebu da se sretnu sa knjigom u njenom autentičnom obliku“, kazao je Radojičić.

Ministarka Ines Abdel Dajem poklonila je Vukosavljeviću tri knjige srpskih pisaca prevedenih na arapski jezik: komediju „Pokojnik“ Branislava Nušića, roman „Hamam Balkanija“ Vladislava Bajca i roman „Strah i njegov sluga“ Mirijane Novaković.

Ministri kulture dve zemlje prethodno su imali sastanak, na kome je Vukosavljevića rekao da naše dve države i naša dva naroda povezuje dugo istorijsko i provereno prijateljstvo koje nije samo politička forma, već predstavlja iskreno uverenje građana ovih zemalja.

Jedna od glavnih tema bilateralnog sastanka bila je usaglašavanje Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Vlade dve zemlje za period 2019-2022, koji bi trebalo da intezivira odnose kako u oblasti savremene kulture, tako i u oblasti kulturnog nasleđa, saopštilo je srpsko ministarstvo.

S obzirom da je Egipat počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, razgovarano je o intenziviranju saradnje u oblasti književnog prevodilaštva i izdavaštva, sa ciljem povećanja broja prevođenih dela srpskih i egipatskih pisaca, kao i o uspostavljanju saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta.

Značajna pažnja je posvećena gostovanjima i koprodukciji između srpskih i egipatskih pozorišta sa posebnim akcentom na balet i operu, saradnji u oblasti kinematografije u okviru koje bi trebalo da bude potpisan Memoranduma o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra, uz predlog da se tokom 2020. u Egiptu održi Festival srpskog filma.

Posebno značajan segment saradnje, o kojem je razgovarano, odnosi se na očuvanje i predstavljanje kulturnog nasleđa obe zemlje. U planu je finaliziranje dva Memoranduma o razumevanju koji bi trebalo da uspostave saradnju između Velikog egipatskog muzeja i Narodnog muzeja Srbije, kao i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Kako je zaključeno na sastanku, potpisivanje ovih memoranduma omogućilo bi intenzivnu saradnju u organizovanju izložbi antikviteta i replika, razmeni informacija u vezi sa propisima i zakonima u oblasti arheologije, konzervacije i muzeologije, kao i podršku inicijativama u oblasti upravljanja lokalitetima, zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa i razmeni eksperata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.