U trendu

Vukosavljević otvorio izložbu „Dijalog“ u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano je večeras otvorio izložbu „Dijalog“ u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

„Priča o „Dijalogu“ je priča o istoriji srpskog modernog slikarstva. Reč je dubokoj simbolici standardnih motiva koji sadrže životodavne korene srpske kulture koji predstavljaju trajne izvore inspiracije umetnicima i stvaraocima u svim oblastima“, rekao je Vukosavljević, saopštilo je resorno ministarstvo.

Izložba predstavlja izraze četiri umetnika: Lazara Vozarevića, Aleksandra Tomaševića, Mire Brtke i Milene Čubraković koji su po geometrijskom jeziku sličnih inspiracija i ideja i koje, kako kaže ministar, sa pravom smatramo nosiocima savremenih tendencija u srpskoj modernoj umetnosti 60-ih godina 20. veka.
„U 20. veku srpska kultura je bila izložena različitim i grubim istorijskim diskontinuitetima. Silovitom snagom istorije ona je isprekidana u važnim trenucima uspona i kreativnog zenita. Uprkos tome, uspela je da se u tom 20. stoleću istakne i na evropskom i na svetskom nivou na tri polja: slikarstva, književnosti i filma“, podsetio je Vukosavljević.

Po prvi put na jednom mestu pred posetiocima otkrivaju se četiri vrlo bitna umetnička fenomena šezdesetih godina dvadesetog veka koja kroz dijalog sa posmatračem, i među sobom, otkrivaju svoje simboličke izraze.

„Njihovi su životodavni inspirativni koreni dosezali duboko u istoriju srpske kulture. Simbolika koja označava prošlost kroz prizmu njihovog talenta i umetničke vizije, pretvarala se i u tadašnjost i u sadašnjost i u budućnost. Simbolika prošlosti bila je naznaka i vektor novih pravaca i novih stremljenja u srpskom slikarstvu“, rekao je ministar.

Izložba je prošlog meseca otvorena u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, a od večeras biće predstavljena u proširenom izdanju u Legatu jednog od umetnika, učesnika izložbe Lazara Vozarevića u Sremskoj Mitrovici.

„Ova izložba u Sremskoj Mitrovici predstavlja otelotvorenje jednog principa a to je decentralizacija srpske kulturne politike. Taj princip, o kome se mnogo govori ali nedovoljno radi, mora da postane održiv, realan i svakodnevni princip ove države“, poručio je Vukosavljević.

Osim ministra Vukosavljevića, prisutnima se obratito direktor Nacionalne galerije Miroslav Rodić i direktor galerije „Lazar Vozarević” Milan Marinkov.

(Tanjug)