U trendu

WEF: „Šta možete da naučite od Srbije o biotehnologiji?“

ŽENEVA – Srbija je dobar primer zemlje koja je zauzela sveobuhvatni pristup biotehnologiji na nivou cele vlade, sarađujući sa liderima iz biznisa, akademske zajednice i civilnog društva kako bi stvorila snažno okruženje u kome saradnja pokreće promene, objavio je Svetski ekonomski forum (WEF) na svom sajtu u tekstu pod naslovom „Šta možete da naučite od Srbije o biotehnologiji?“.

Biotehnološki igrači u Srbiji susreli su se sa izazovima, uključujući potrebu za platformama za sekvenciranje, kapacitetom za skladištenje i sistemima za obradu genomskih podataka.

Da bi pomogla svom lokalnom biotehnološkom ekosistemu, Vlada Srbije je primenila pet strategija iz kojih druge zemlje mogu da uče, istakao je WEF.

Vlada Srbije je izgradila snažan regulatorni okvir, Centar za za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) je aktivno konsultovao stručnjake za politiku i naučnike u izradi predloga propisa koji bi olakšali primenu biotehnologije uz zaštitu i poštovanje prava građana.

Takođe Vlada u Beogradu je podstakla inovacije i istraživanja, ona je, na primer, pokrenula Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju i pristala da je koristi za čuvanje ključnih istraživačkih podataka, zatim je osnovala Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku za implementaciju ‘4P’ medicine (prediktivnu, preventivnu, personalizovanu i participativnu) i dalji razvoj biomedicine i biotehnologije koristeći najsavremeniju molekularnu biologiju i alate informacione tehnologije.

Kako se navodi, Vlada Srbije je obezbedila finansiranje i podsticaj za omogućavanje rasta industrije, a istovremeno Srbija ulaže u Bio4 kampus i sredstva za promociju startapova i stručnih izazova koji su privukli pažnju mnogih svetskih inovatora.

Biotehnološka industrija zapošljava preko 1,9 miliona ljudi širom sveta i stalno se razvija, osoblje mora imati veštine i znanje da bi uspelo u ovako dinamičnom okruženju, navodi WEF.

U okviru vladine delegacije, C4IR Srbija je obavio studijsku posetu Velikoj Britaniji kako bi se sastao sa brojnim naučnicima i lekarima radi razmene znanja i izgradnje partnerstava.

U cilju stvaranja povoljnih uslova za istraživanje C4IR Srbija je uspostavila registar genetskih i zdravstvenih podataka kako bi obezbedio efikasno i bezbedno skladištenje genetskih i zdravstvenih podataka i njihovo korišćenje u istraživanju i razvoju.

Sve u svemu, prevazilaženje prepreka biotehnologiji zahteva zajednički napor između vlade, industrije i akademske zajednice, navodi WEF i dodaje da radeći zajedno, zemlje mogu stvoriti okruženje koje podržava rast i razvoj biotehnološke industrije.

Biotehnologija transformiše zdravstveni sektor kroz inovativne aplikacije koje su praksu poput genetskog testiranja, terapiju lekovima i rasta veštačkog tkiva učinile stvarnošću.

Njihova pragmatična priroda i brzi napredak su dokazali da povećavaju efikasnost, smanjuju greške i postižu dobre rezultate u reprodukciji zdravstvenih rešenja.

Biotehnologija je prekretnica za ljudsko zdravlje, korišćenjem prirodnih alata i genetskog sastava ljudi, biotehnologija može smanjiti stopu zaraznih bolesti kroz nove tretmane, personalizuje medicinu i kreira preciznije alate za otkrivanje bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.