U trendu

„YU Grupa“ slavi 50 godina postojanja 10. septembra na Stadionu Tašmajdan

BEOGRAD – Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, čuvena „YU Grupa“ obeležiće veliki jubilej – 50 godina karijere 10. septembra na Stadionu Tašmajdan, najavili su organizatori događaja.

Pet decenija karijere antologijski bend će proslaviti u krugu svojih prijatelja, kolega i verne publike, a ovom velikom bendu u svakom smislu, na bini će se pridružiti veliki broj muzičara iz cele Jugoslavije.

Kolege – gosti na budućem koncertu će se predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz nekoliko iznenađenja.

Da podsetimo, “YU Grupu” su u jesen 1970. godine osnovali braća Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom “Idejni posed”.

Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da odabere novo ime ovom bendu.

Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri oni su postali – „YU Grupa“.

Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike, kada su zvanično i osnovani.

Članovi benda vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina.

Svakako ovi večni mladići rokeri predstavljaju bend koji najduže postoji na ovim prostorima i prvi su krenuli da kombinuju rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa Balkana (donekle u tom senzibilitetu kasnije će se predstaviti makedonski etno rok džez sastav “Leb i sol”).

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa “neuništivom” braćom Žikom i Dragijem Jelićem, grupa je prolazila razne faze i postave unutar benda, gde je poslednje tri decenije treća karika – gitarista Petar Jelić. Sada slave više od 50 godina zaista čistog rokenrola.
Y U Grupa je objavila niz značajnih albuma, od debi materijala „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), gde su zabeležene vanvremenske pesme i hitovi – „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“.

Na jubilej od pola veka objavljen je boks set od svih 13 studijskih albuma, što čini ukupno 134 pesme, kao zajedničko izdanje dve diskografske kuće – PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

Tada je realizovan i direktan online prenos promocije tog boks seta diskova i ujedno proslave njihovog rođendana na društvenim mrežama, tokom pandemije – 29. novembra 2020, umesto planiranog velikog koncerta u Štark Areni, koji je morao biti otkazan, kao i kasnije u Mts Dvorani.

Dragi i Žika Jelić su obećali da će se kad-tad desiti obećani koncert za proslavu 50. rođendana, i taj trenutak je konačno došao, tako da svi fanovi velikog benda mogu upisati datum – 10. septembar na Tašmajdanu.

Koncert na Tašmajdanu zajedno organizuju „Studio Berar“ iz Novog Sada i „Marsh Production“ iz Beograda koji poručuju svim obožavaocima YU Grupe – „Budite deo istorije rokenrola i dođite da uživate u vanvremenskim rok hitovima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar