Zakon uređuje goruća pitanja muzejske delatnosti

BEOGRAD – Nakon Novog Sada i Niša, javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti održana je danas i u Beogradu, a nova rešenja treba da regulišu goruća pitanja u srpskoj muzeologiji poput nedostatka zaposlenih, finansija i nedostatka adekvatnog prostora.

„Da bi se muzejska delatnost uredila i unapredila potrebno je uređenje pravnog okvira u oblasti koja se oslanjala na propise zakona o kulturnim dobrima“, kazala je v.d. pomoćnica ministra u oblasti kulturnog nasleđa i digitalizacije Danijela Vanušić.

Ona je objasnila da je cilj zakona između ostalog da se sistemski reše uslovi za osnivanje muzeja, čuvanje muzejske građe, način izlaganja, međumuzejska saradnja, digitalizacija muzejske građe, uvođenje jedinstvenog informacionog sistema…

Vanušić je podsetila da je u proteklom periodu država uložila značajna finansijska sredstva u otvaranje dva velika muzeja u Beogradu, ali i niza muzeja u Srbiji.

„Nadam se da će donošenje ovakvog zakona podići društvenu svetst o značaju muzejske građe“, kazala je Vanušić i naglasila da javna rasprava traje do 4. februara.

Radovan Jokić, v.d. pomoćnika ministra u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije rekao je da j dobro što je Ministartvo kulture i informisanja izašlo sa tako važnim dokumentom.

„Nakon održavanja Javne rapsrave u Novom Sadu i Nišu mi već imamo neke važne komentare na Nacrt zakona“, rekao je on i napomenuo da stručna javnost ima mogućnost da iznese svoje predloge i time utiče na svako pitanje.

Prema njegovim rečima, zakom ima ambiciju da reši tri goruća problema u oblasti muzejske delatnosti.

„To su nedostatak zaposlenih, finansiranje, nedostatak adekvatnog prostora. Naš Nacrt zakona je vodio računa da ne optereti osnivače muzejskih institucija, ali i uspostavlja jasne kriterijume o zaštiti imena muzej. Niko više neće moći da upiše neki muzej bez određenih uslova i pravila“ kazao je Jokić.

Tijana Palkovljević Bugarski, predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti kaže da je jedan od fokusa nacrta odgovor na pitanje – šta je muzejska delatnost.

„Pokušali smo da definišemo i mrežu muzeja i njeno funkcionisanje. Verujem da je najveća vrednost našeg zakona što je primenjim i što na funkcionalan načim preko takvog zakonskog rešenja možemo da unapredimo delovanje muzeja u Srbiji“, kazala je Palkovljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.