U trendu

Zatvorena ekoloska izlozba o klimatskim promenama

NOVI SAD – Ovogodišnji „Art+science“ program i projekat „EkOtisak“, svečano su sinoć zatvoreni na platou ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

U okviru ove manifestacije, Novosađani su imali priliku da u prethodne tri nedelje pogledaju jedinstvenu izložbu posvećenu nauci, klimatskim promenama i ekološkim izazovima.

„Arte+science“ je tradicionalna manifestacija Centra za promociju nauke, a ovo je njeno sedmo izdanje u nizu koje se po prvi put dešava u Novom Sadu u okviru programa Evropske prestonice kulture.

Projekat „EkOtisak“ je inicijalno kreiran u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti u Novom Sadu, kao i sa nevladinom organizacijom „Zeleni sad“ imajući u vidu više ciljeva.

Osnovni cilj ovog programa je bio da se integrišu različite savremene prakse i tokovi koji dolaze sa naučne i istraživačke strane kao i one koje pripadaju umetnosti, kroz aktivno uključivanje građana u razumevanje konteksta klimatskih promena i ekoloških izazova sa kojima se suočavamo.

„Imali smo tu sreću ili nesreću da otvorimo izložbu tokom prvog velikog toplotnog talasa 20. jula, a evo sada je polako zatvaramo i opet smo u sličnim okolnostima. Ovo leto nam nekako sugeriše i navodi nas na to da moramo da imamo zajedničke akcije, kao i da slušamo nauku sa prognozama, analizama i objavama koje se vrše“, rekao je Dobrivoje Lale Erić, selektor programa Art+science EkOtisak.

On dodaje da se ovom izložbom umetnicima daje šansa kako bi se čula njihova alternativna perspektiva kao i sudovi i vizije kako sve možemo prilagoditi na izmenjane uslove života i kako da skrenemo pažnju na goruće probleme, ali i one malo manje vidljive koje postoje u našoj javnosti.

Na izložbi su bili izloženi radovi domaćih, ali i inostranih umetnika, a nastajali su tokom poslednjih nekoliko godina od kojih su neki premijerno prikazani na ovoj izložbi.

Radovi su pored Novog Sada prikazivani širom Srbije, a neki od njih su osvojili prestižne nagrade na festivalima širom sveta.

Na zatvaranju izložbe, posetioci su imali priliku da vide i jedinstvenu „Klimatsku kapsulu“ koja predstavlja mobilnu i modularnu instalaciju, zamišljenu kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena.

Ova kapsula će do 2026. godine biti postavljena u 10 zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateurope2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.