U trendu

Završen 21. Novosadski džez festival

BEOGRAD – Na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu sinoć je svečano završen je 21. Novosadski džez festival.

Ljubitelji džeza toplim aplauzom pozdravili su izlazak benda Milan Stanisavljević Kvintet čijim nastupom je počelo poslednje veče u okviru ovogodišnje džez manifestacije, saopštio je Kulturni centar Novog Sada.

Ovaj međunarodni sastav (Igor Matković – truba, Boštjan Simon – saksofon, Nikola Matošić – kontrabas i Predrag Milutinović – bubnjevi) vodi pijanista Milan Stanisavljević koji je ovom prilikom predstavio svoj novi, treći autorski album „Eastern Star“.

Većina članova benda studije su završili na prestižnim evropskim akademijama za džez (Amsterdam, Linc, Grac). Iza sebe imaju puno projekata i snimljenih ploča. Pored toga, predstavljaju vodeće instrumentaliste na slovenačkoj, odnosno srpskoj džez sceni.

Potom je na scenu stupio David Aubaile „Thinko“ trio koji čine: Karim Ziad (bubnjevi), David Aubaile (klavijature) i Kris Dženings (kontrabas). Multiinstrumentalista, kompozitor, aranžer i producent, David Aubaile, putuje izvan granica i crpi inspiraciju iz kulturološke raznolikosti da bi otkrivao život i stvorio prostor gde je muzika suštinski puna života.

Od flaute do klavijature, njegovo poznavanje džez i klasične muzike,ljubav prema tradicionalnoj muzici i želja da širom otvori uši, svi ovi kvaliteti ga dovode u vezu sa najrazličitijim projektima koji nose istu energiju. David Aubaile komponuje za pozorište, ples i dokumentarne filmove, i producira albume. Dirigovao je i orkestrom i pevačima za francusku adaptaciju mjuzikala kao što su: Prljavi ples i Telohranitelj.

Ovogodišnji 21. Novosadski džez festival svojim nastupom, zatvorila je čuvena vokalna umetnica Liz Rajt. Ona je privukla veliku pažnju publike u svetu kao jedna od najcenjenijih pevačica svoje generacije povodom pet objavljenih albuma koji su naišli na odobravanje kritike.

Neponovljivim glasom koji Njujork tajms opisuje kao „blag, tamni alt koji ima kvalitete koji podsećaju na burbon odležan u buretu ili kožu koja je meka kao puter“, ona peva odražavajući kulturno tkanje Amerike koje se uzdiže u visine.

Da podsetimo, prvi dan, u okviru glavnog programa ovogodišnjeg džez festivala, ostaće upamćen po nastupu sastava „Aleksandar Dujin orkestra“, zatim dua „Trovesi – Coscia“ iz Italije i izvedbe jednog od najaktuelnijih mladih imena u muzici, pevača i bubnjara Džejmison Rosa.

Drugi dan obeležen je svirkom benda Jelena Jovović & Jaž Junction, austrijskog sastava Worry Later i kvinteta George Garzone & Crescent.

Po završetku glavnog programa, u sva tri dana, najodanija džez publika uživala je u SNP klubu u džem sešnu House Bend-a koji čine: Kristijan Mlačak (saksofon), Aleksandar Bahun (klavir), Fedor Ruškuc (kontrabas) i Dušan Ivanišević (bubnjevi).

Od 7. novembra, 21. Novosadski džez festival imao je veoma bogat uvodni i prateći program. Ljubitelji džeza su mogli da prisustvuju raznovrsnim događajima – od radionica, izložbi, promocija knjiga, prezentacija do koncerata.

Ove godine, džez iznenađenje i nesvakidašnji muzički spektakl bio je Džez maraton u KS „Svilara“, na kojem su nastupili mladi neafirmisani bendovi iz ukupno sedam prethodnih, aktuelnih i budućih Evropskih prestonica kulture: Matere, Kaunasa, Vesprema, Vroclava, Maribora, Temišvara i Novog Sada.

Novosadski džez festival su omogućili: Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fondacija „Novi Sad 2021“, Vojvođanska banka (OTP group), Radio televizija Vojvodine, KS „Svilara“, Srpsko narodno pozorište, gradovi Evropske prestonice kulture i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.